Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! (του Στέφανου Χωριανόπουλου)

Κυριακή Γ΄ των Νηστειών
Σταυροπροσκυνήσεως

3.4.2016

Στέφανου Χωριανόπουλου
Θεολόγου

Όπως αναφέρεται στην Περί του Αγίου Πνεύματος διδασκαλία του Μ. Βασιλείου, η Εκκλησία μας καταρτίζει τον πιστό «προς τον εξ αναστάσεως βίον». Όλα μέσα στη ζωή του πιστού κινούνται γύρω από την προοπτική της Αναστάσεως. Ακόμα και ο εκκλησιαστικός χρόνος που μας υπενθυμίζει η Αγία μας Εκκλησία κάθε εβδομάδα την κορύφωση της Κυριακής ημέρας ως ανάμνηση της Αναστάσεως. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό την περίοδο που διανύουμε, μιας και είναι περίοδος πνευματικής ενδυνάμωσης μέσω της νηστείας, της πνευματικής άσκησης αλλά και της προσευχής για να δεχθούμε με περίσσια προσμονή την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Η Ανάσταση στην Εκκλησία δεν υπάρχει μόνο ως προσδοκία αλλά και ως βιωματική εμπειρία που θεμελιώνεται στο μυστήριο του σταυρού. Η Ανάσταση δεν βρίσκεται μετά τον θάνατο αλλά μέσα από τον θάνατο καθώς ο Χριστός με τον θάνατό του νίκησε τον θάνατο και με την Ανάστασή Του χάρισε στον άνθρωπο την αιώνια ζωή. Ο θάνατος καταργείται με τον ίδιο τον θάνατο και ο διάβολος νικιέται με το ίδιο του το όπλο μας λέει πολύ εύστοχα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Έτσι λοιπόν την ημέρα σαν τη σημερινή, στο μέσο της Αγίας Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας υπενθυμίζει το μυστήριο του Σταυρού. Είναι η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών που λαμβάνουμε το μήνυμα για να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα και μέσω το Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία μας δίνει την ελπίδα ότι η Ανάσταση είναι κοντά και θα επέλθει σίγουρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.