Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (ιδ') "Το βυζαντινό ναϋδριο του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή Παρατρέχος"

"Το βυζαντινό ναϋδριο του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή Παρατρέχος" 


Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου
ΜΑ Διαχείρισης Μνημείων


Ιερός Ναός Αγίου Ισιδώρου 
Στα βόρεια του οικισμού του Γαλανάδου εκτείνεται η εύφορη περιοχή Παρατρέχος, η οποία περιλαμβάνει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και περιβόλια. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας εκεί βρίσκονταν οι θερινές κατοικίες των Φράγκων που διέμεναν μόνιμα στο Κάστρο της Χώρας. Οι αρχοντικές αυτές κατοικίες διέθεταν πλούσιους κήπους, απομεινάρια των οποίων αποτελούν οι λίγοι φοίνικες και η τεράστια αροκάρια που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας (εικ.1). Τέτοια ήταν η βλάστηση της περιοχής που ο συντοπίτης μας Νίκος Κεφαλληνιάδης χαρακτήριζε τον Παρατρέχο ως το "παραδείσιο περιβόλι" της Νάξου.

Εικ. 1 Το εντυπωσιακό κωνοφόρο αροκάρια στην κοιλάδα του Παρατρέχου

Σε αυτήν την κοιλάδα βρίσκονται τρεις σημαντικοί βυζαντινοί ναοί : α) του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται στον 11ο - 12ο αιώνα, β) του Αγίου Γεωργίου που διασώζει τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και γ) του Αγίου Ισιδώρου.

Εικ. 2 Άποψη του Ναού από δυτικά
Εικ. 3 Η θύρα εισόδου
με το μαρμάρινο περιθύρωμα

Ο τελευταίος είναι καμαροσκεπής, μικρός σε διαστάσεις και έχει τυφλά αψιδώματα στις εσωτερικές πλευρές του (εικ. 2). Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση από αρχαίο κτίριο όπως φαίνεται στο περιθύρωμα της εισόδου. Πάνω από αυτήν υπάρχει τριγωνικό άνοιγμα (εικ. 3 ). 

Στο εσωτερικό της εκκλησίας μετά την αφαίρεση των ασβεστωμάτων αποκαλύφθηκε πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Αυτές περιλαμβάνουν παραστάσεις του Δωδεκαόρτου καθώς και απεικονίσεις Αγίων.
 (εικ. 4, εικ. 5, εικ. 6, εικ. 7, εικ. 8).

Εικ. 4 Η Υπαπαντή του Κυρίου

Εικ. 5 Η εις Άδου κάθοδος

Εικ. 6 Άγιος Δημήτριος
Εικ. 7 Άγιος Γεώργιος

Εικ. 8 Παράσταση Αρχαγγέλου

Τα τελευταία χρόνια ο ναός δέχτηκε εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με αποτέλεσμα το μνημείο να βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση (εικ.9).

Εικ. 9 Άποψη του Ιερού από τα δυτικά

Η εκκλησία πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, στις 4 
Φεβρουαρίου - μνήμη του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιωτου και στις 14 Μαϊου - μνήμη του Μάρτυρος Ισιδώρου του εν Χίω (εικ. 10).
Εικ. 10 Η πάνσεπτη φορητή εικόνα
του Αγίου Ισιδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.