Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Πεπραγμένα επιστημονικής διημερίδας στη Χίο 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική διημερίδα στη Χίο με θέμα: «Απόστολος Κώνστας ο Χίος, ο τέταρτος των τριών». Οι συνεδρίες της διημερίδας έλαβαν χώρα στο Αναγνωστήριο της Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «ΚΟΡΑΗΣ» και όλη την οργάνωση είχε αναλάβει ο Χορός Ψαλτών Χίου με την συμπαράσταση της Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «ΚΟΡΑΗΣ».

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του αναγνωστηρίου και τις δυο ημέρες των συνεδριών. Την 1η Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος έκανε τον αγιασμό και τον χαιρετισμό – έναρξη του συνεδρίου μας. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Χοράρχης του Χορού Ψαλτών Χίου κ. Ηρακλής Μαλανδρίνος ο οποίος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, τους ομιλητές με κορυφαίο τον Καθηγητή κ.Γρηγόριο Στάθη και το φιλόμουσο ακροατήριο. Ο κ. Ηρακλής Μαλανδρίνος αναφέρθηκε δι’ ολίγων στα της συγκλήσεως της διημερίδας και τόνισε την αξία και την σημαντικότητα ενός τέτοιου Επιστημονικού συνεδρίου στη Χίο. Ανέγνωσε τα ονόματα όλων όσων απέστειλαν χαιρετισμούς και προσκάλεσε στο βήμα να απευθύνει χαιρετισμό τον Πρόεδρο της Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «ΚΟΡΑΗΣ» κ. Κωνσταντίνο Μερούση, τον Πρόεδρο του Χορού Ψαλτών Χίου ιατρό κ.Νικόλαο Βουρνού και τον Πρόεδρο του συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» κ.Ιωακείμ Ροδινό.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο κορυφαίος της Μουσικολογίας Ομότιμος Καθηγητής κ.Γρηγόριος Στάθης, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με τον λόγο του, ο οποίος αποτέλεσε μια ιστορική αναδρομή στη ζωή του Αποστόλου Κώνστα με στοιχεία μυθοπλασίας και περιστατικών με βάση τις πηγές. 

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο κ.Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος και αποτελεί τον κατεξοχήν ειδήμονα μελετητή του Αποστόλου Κώνστα του Χίου διότι έχει εκπονήσει σχετική διατριβή. Ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο θεωρητικό έργο του Αποστόλου Κώνστα. 

Ακολούθησε διάλειμμα και κέρασμα. Στο δεύτερο μέρος μίλησε ο συμπατριώτης μας, Καθηγητής της Ανώτατης Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, με αναφορά στο αποθησαυρισμένο στη Βιβλιοθήκη Χίου Κωδικογραφικό έργο του Αποστόλου Κώνστα του Χίου, με προβολές χειρογράφων και σχετικών μουσικών προσεγγίσεων, στο τέλος της εισήγησης του οποίου συνέψαλλαν μαζί του, μέλη του Χορού Ψαλτών Χίου, το Δοξαστικό των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού σε μέλος Αποστόλου Κώνστα και εξήγηση Μιχαήλ Στρουμπάκη. 

Ακολούθως ο κ. Ηρακλής Μαλανδρίνος ευχαρίστησε θερμά, όνομα κατ’ όνομα όλους όσους συνέβαλαν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της διημερίδας. Μετά ταύτα, σήμανε λήξη της πρώτης ημέρας και οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να συγχαρούν και να γνωρίσουν του ομιλητές Μουσικολόγους με επίκεντρο τον σεβαστό Ομότιμο Καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη. 


Την επομένη ημέρα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 11η πρωινή μετά την προσέλευση των συνέδρων και των ομιλητών, ξεκίνησε η πρώτη σειρά των εισηγήσεων με την κ.Σέβη Μαζέρα, διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, η οποία αναφέρθηκε στις μελοποιήσεις του «Άξιον εστίν» απ’ τον Απόστολο Κώνστα. 

Τον λόγο έλαβε μετά την κ. Μαζέρα ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Δρ. Μουσικολογίας και Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, με θέμα: «Ο Απόστολος Κώνστας, πρόδρομος και συνοδοιπόρος των τριών». Ο κ.Κωνσταντίνου ανέπτυξε το θέμα του διεξοδικά με πλήθος παραδειγμάτων και προβολών. Ακολούθησε συζήτηση – διάλειμμα και κέρασμα. 

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος τον λόγο έλαβε ο κ.Γρηγόριος Αναστασίου, Επιστημονικός συνεργάτης του Ι.Β.Μ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Ο Απόστολος Κώνστας ως μελοποιός μέσα από τα ανοιξαντάρια του». Ο κ.Αναστασίου αναφέρθηκε στο θέμα του με ιδιαίτερα προσεγμένο τρόπο προσέγγισης και πλήθος παραδειγμάτων. 

Αφού ο κ.Αναστασίου περάτωσε την εισήγηση του, το λόγο έλαβε και πάλι ο κ.Ηρακλής Μαλανδρίνος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους κ. ομιλητές και την κ. ομιλήτρια, σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης παρακάλεσε τον κ. Γρηγόριο Στάθη, να παραλάβει το δώρο το οποίο είχε ετοιμάσει ο Χορός Ψαλτών Χίου για εκείνον και όλους τους ομιλητές και να σημάνει με έναν μικρό επίλογο την λήξη της διημερίδας. Μετά την λήξη της διημερίδας και πάλι το φιλόμουσο ακροατήριο με ενθουσιασμό και εμφανή την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του συνεδρίου έσπευσαν να συγχαρούν και να ευχαριστήσουν πάντες τους ομιλητές και διοργανωτές της διημερίδας. 

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγ.Μαρίνης Καλοπλύτου Πόλεως Χίου και μνημόσυνο πάντων των Χίων και εν Χίω κεκοιμημένων Ψαλτών. Την επόμενη ημέρα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επι τη μνήμη της σύναξης των Αγίων της Χίου, στον Ιερό Ναό Αγ.Γεωργίου Φρουρίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Μάρκου, ο οποίος τίμησε με τον Σταυρό του Αγ.Ισιδώρου τον Ομότιμο Καθηγητή κ.Γρηγόριο Στάθη. Ακολούθησε λιτανεία εντός των τειχών του Φρουρίου. Στις ως άνω ακολουθίες έψαλλαν στον δεξιό Χορό πάντες οι προσκεκλημένοι Μουσικολόγοι και στον αριστερό κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Χίου.



Χορός Ψαλτών Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.