Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (κδ΄) «Ο ναός του Αγίου Ευσταθίου στα Μικράρια του Φιλωτιού»

«Ο ναός του Αγίου Ευσταθίου στα Μικράρια του Φιλωτιού»


Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου


ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευσταθίου στα Μικράρια Φιλωτίου
Ο ναός του Αγίου Ευσταθίου (τιμάται στις 20 Σεπτεμβρίου) βρίσκεται στη θέση Μικράρια, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Φιλώτι και δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στον πύργο του Χειμάρρου. Η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο σήμερα δεν είναι η αρχική, αφού όπως φαίνεται στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε αρκετές επεμβάσεις ώστε να μπορεί να είναι σε χρήση μέχρι και στις μέρες μας . 


Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρούλο στον οποίο προστέθηκε καμαροσκεπής νάρθηκας. Έχει μικρές διαστάσεις και παρουσιάζει ακανόνιστο σχήμα και ορισμένες ιδιομορφίες (εικ. 1). Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μαστορόπουλος διακρίνει τρεις οικοδομικές φάσεις. Αρχικά κτίστηκε ως τετράγωνος μονόχωρος τρουλλαίος «τύπου μαυσωλείου» και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δυο οικοδομικές φάσεις προς τα δυτικά. 

Εικ. 1 Η ανατολική όψη του Ναού εξωτερικά
με ασυμμετρίες και αδεξιότητες

Ο τρούλος είναι κι αυτός ιδιότυπος, χωρίς σφαιρικά τρίγωνα, με τετράπλευρο τύμπανο και πυραμιδοειδή επίστεψη. Ανατολικά η μεγάλη ημικυλινδρική αψίδα που προεξέχει έχει εσωτερικά τη μορφή μικρής κόγχης. Δυτικότερα του τετράγωνου κυρίως ναού ο χώρος καλύπτεται από καμάρα ενιαία με μόλις διαγραφόμενα πλευρικά τόξα (εικ. 2). 

Εικ. 2 Η δυτική όψη του καμαροσκεπούς νάρθηκα

Η είσοδος στο ναό γίνεται από το νότιο τόξο του νάρθηκα που είναι εν μέρει φραγμένο (εικ. 3). Η θύρα που οδηγεί από το νάρθηκα στον κυρίως ναό φαίνεται μεταγενέστερη (εικ. 4). Αρκετά μεταγενέστερο είναι και το ξύλινο τέμπλο που φράσσει το Ιερό (εικ. 5). 

Εικ. 3 Η είσοδος στο μνημείο από το φραγμένο τόξο του νάρθηκα

Εικ. 4 Η ορθογώνια θύρα που οδηγεί από το νάρθηκα
στον κυρίως ναό

Ο ναός είναι επιχρισμένος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν η ύπαρξη, κάτω από τα ασβεστώματα, δύο ζωγραφικών στρωμάτων εκ των οποίων το αρχικό φέρει πιθανότατα ανεικονικό διάκοσμο. Η ανασκαφική έρευνα και η αφαίρεση των ασβεστωμάτων θα έδινε σίγουρα περισσότερες πληροφορίες ώστε να σχηματίσουμε μια πιο σαφή εικόνα της ιστορίας του μνημείου.

Εικ. 5 Η ανατολική όψη του κυρίως Ναού εσωτερικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.