Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (κε’) «Ο ανεικονικός ναός του Αγίου Αρτεμίου στο Σαγκρί»

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο
«Ο ανεικονικός ναός του Αγίου Αρτεμίου στο Σαγκρί» 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Αρτεμίου Σακρίου Νάξου


Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου


Εικ. 1 Η όψη του ναού νοτιοανατολικά
Ο ναός του Αγίου Αρτεμίου βρίσκεται στη θέση Σταυρός, μεταξύ του οικισμού Σαγκρίου και του λεκανοπεδίου της Τραγαίας. Απέχει περί τα διακόσια μέτρα από τον κεντρικό οδικό άξονα. Πρόκειται για μια μετρίου μεγέθους απλή, μονόκλιτη στεγαζόμενη με τρούλο εκκλησία (εικ. 1 ). Ο ναός είναι μονόχωρος, αρκετά επιμήκης και καταλήγει ανατολικά σε μεγάλη ημικυκλική αψίδα (εικ. 2). Στη μέση υψώνεται ο τρούλος με χαμηλό κυλινδρικό τύμπανο, ο οποίος στηρίζεται στις δύο κατά μήκος καμάρες και σε δύο τόξα παράλληλα προς τον κατά μήκος άξονα του ναού.

 
Εικ. 2  Άποψη του ναού από τα νότια όπου φαίνεται και η ημικυκλική αψίδα
   
 Η προσπέλαση στο μνημείο γίνεται από μία θύρα που ανοίγεται στο δυτικό τοίχο (εικ. 3 ). Ο φωτισμός γίνεται από έξι μικρά τετράγωνα παράθυρα. Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων είναι επιχρισμένες (εικ. 4). Το δάπεδο διατηρείται ανέπαφο και αποτελείται από πλάκες και το φυσικό βράχο. 

Εικ. 3 Η δυτική όψη του ναού με τη θύρα

Εικ. 4 Άποψη του Ιερού εσωτερικά
  
Η ζωγραφική διακόσμηση του ναού εκτείνεται στους τοίχους, την καμάρα και την αψίδα του Ιερού, στο εσωρράχιο και το μέτωπο του ανατολικού τόξου. Τα θέματα είναι ανεικονικά, περιλαμβάνουν φυτικά κοσμήματα και γεωμετρικά σχέδια και χρονολογούνται στον 9ο αιώνα (εικονομαχική περίοδος). (εικ. 5, 6, 7).Στον ημικύλινδρο της αψίδας του Ιερού, ακριβώς κάτω από το γείσο, είναι ορατά ορισμένα ίχνη από τη διακόσμηση, που αποτελείται από μεγάλα διάχωρα με μίμηση ορθομαρμάρωσης. Στο τεταρτοσφαίριο παριστάνεται φολιδωτό κόσμημα. Στους πλάγιους τοίχους του Ιερού σώζονται ίχνη χρωμάτων που δηλώνουν διακόσμηση, η οποία και αυτή πιθανόν μιμείται ορθομαρμάρωση. 
Εικ.5 Ανεικονική διακόσμηση στο Ιερό

Εικ. 6 Ανεικονική διακόσμηση στο Ιερό
Εικ. 7 Ανεικονική διακόσμηση στην καμάρα του Ιερού

Τέλος, στο νότιο τμήμα της καμάρας πάνω από το γείσο αναγράφεται σε κεφαλαιογράμματη γραφή : «ΜΝΗΣΘΗΤΗ Ε ΤΟΝ ΔΟΥΛΟ ΣΟΥ Υ ΟΝΟΜΟΝ ΟΝ ΓΙΝΟΣ Η C ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΜΗΝ».

Ο ναός του Αγίου Αρτεμίου αναφέρθηκε πρώτα από τον Ν. Δ. Καλογερόπουλο το 1933. Αργότερα, τα έτη 1961 – 1962, η Ομάδα Ανιχνεύσεως και Ερεύνης Βυζαντινών Τοιχογραφιών Ελλάδος επεσήμανε, φωτογράφησε και σχεδίασε μερικώς το μνημείο. Τα έτη 1969 – 1970 έγιναν εργασίες στερέωσης και συντήρησης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.