Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή των Προπατόρων! 17.12.2017. Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη!

Πανοσ Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας

“καὶ εἶπεν ὁ κύριος πρὸς τὸν δοῦλον· Ἔξελθε εἰς τὰς ὁδοὺς καὶ φραγμοὺς 
καὶ ἀνάγκασον εἰσελθεῖν, ἵνα γεμισθῇ ὁ οἶκός μου.” Λουκ. ιδ, 23

Ο Κύριος , ο δούλος, οι κεκλιμένοι και τέλος το γέμισμα με όλους τους έξωθεν κειμένους, αδελφοί μου, είναι η υπόθεση της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.

Ο Κύριος τι κάνει; Στρώνει τραπέζι και καλεί τους πάντες, δεν αποκλείει κανέναν. Εκείνος επιμελείται του δείπνου, ξοδεύει και ξοδεύεται, δαπανά χρήματα και εκδαπανάται για να είναι όλα στη θέση τους. Επιμελείται τα πάντα και έχει καλέσει τους πάντες. Χαίρεται με το δείπνο του και θέλει να χαρούν και όσοι συμφάγουν μαζί του. Δεν αποκλείει κανέναν, τελικώς. Αφού όμως κάποιοι του αρνήθηκαν την φυσική τους παρουσία και την χαρά της συνύπαρξης στην κοινή τράπεζα όλων χωρίς ανάγκη συνεισφοράς ο Κύριος ζητά να φέρουν όποιον βρουν έξω. Χαλαρώνει τα μέτρα και την πρόσκληση και την ανοίγει από τους εκλεκτούς σε όλους τους καλεσμένους και μετά σε όποιον είναι εκτός του δείπνου ούτως ώστε κανείς να μην μείνει νηστικός αφού ο πλούτος είναι πολύς της «χρηστότητος» Του. Ο Χριστός που είναι ο Κύριος του δείπνου φθάνει για όλους και δεν ολιγοστεύει ποτέ, δεν στερεύει και θρέφει όσους παρακαθίσουν στην χαρά του δείπνου. 

Ο δούλος τρέχει δύο φορές για να γεμισθεί ο οίκος του Κυρίου του και χώρος περισσεύει. Κάνει την εργασία του με επιμέλεια, ρωτά να μάθει τους κεκλιμένους αρχικώς, ύστερα τρέχει να φέρει τον οποιονδήποτε βρεί και ας μην έχει την ετοιμασία της επισημότητος ενός τέτοιου δείπνου μετα προσκλήσεων. Τελικά όλοι χωρούν καθότι αυτοί που είχαν κληθεί ευγενικά ή αγενώς, πραγματικά ή ψεύτικα αρνήθηκαν την συμμετοχή στο δείπνο. Έτσι δεν μένει το δείπνο χωρίς συνδαιτυμόνες απλά αυτοί αλλάζουν και ανοίγεται το τραπέζι της Βασιλείας του Θεού προς όλους, «κανείς να μην εξέλθει πεινών» όπως λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος στον Κατηχητήριο Λόγο του Πάσχα!

Το δείπνο της Βασιλείας είναι κοινό είτε εορτάζουμε την γέννηση του Χριστού, είτε την ανάσταση, είτε την ανάληψη του Χριστού, οι όψεις του ίδιου Ευαγγελίου της χαράς του Θεανθρώπου για χάρη του κάθε ανθρώπου είναι! Δεν έχει αυτή η χαρά σταματημό και δεν στερεύει ποτέ, δεν χορταίνει κανείς το δείπνο αυτό και δεν σταματά να ζητά από τον Κύριο του να ενεργοποιήσει την πρόσκληση και να παρακαθίσει στο πάντοτε προσφερόμενο δείπνο του Κυρίου.

Να γίνει συνδαιτυμόνας από τον Τροφέα της Ζωής στο δείπνο της Ευχαριστίας! Το δείπνο που ο Χριστός προσφέρει και προσφέρεται, ζωοποιεί και θεοποιεί το ανθρώπινο!

Οι κεκλιμένοι στην αρχή οι υιοί της βασιλείας, τα παιδιά του εκλεκτού λαού του Θεού, ύστερα οι μαθητές του και μετά καθένας. Δεν είναι θέμα κάστας η γκέτο η υπόθεση του δείπνου της βασιλείας του Θεού. Αλλά είναι ανοιχτή πρόσκληση μεταστοιχειώσεως του φθαρτού σε άφθαρτο, του κακού σε καλό, της λύπης σε χαρά, του μίσους σε αγάπη για να είναι όλα μεταμορφωμένα και συμμετοχικά στο δείπνο που ο κύριος μας κράζει να προσέλθουμε με τους δούλους του! Οι κληρικοί είμαστε οι δούλοι που με αποστολικό φρόνημα θέλουμε να υπηρετούμε το δείπνο και να μετέχουν όλο και περισσότεροι με τις προϋποθέσεις πάντα μειούμενες για το συμφέρον των ανθρώπων, για να εγγίσουν τον Χριστό και να τον κάνουν της καρδιάς τους κεντρικό Πρόσωπο χαράς και ελπίδος και θυσιαστικής αγάπης!

Τελικά δε η αγκαλιά του Θεού δεν σταματά να τρέφει τον άνθρωπο με τον «μόσχο τον σιτευτό» που θύει ο φιλεύσπλαχνος πατήρ του ασώτου υιού, να τροφοδοτεί την συμμετοχή μας και να μας θρέφει ο Χριστός μας! Κανείς να μην μείνει αμέτοχος, κανείς να μην μείνει εκτός… Όλοι εντός αφού έχουν την εισαγωγική χάρη του Αγίου Πνεύματος από το άγιο Βάπτισμα της Εκκλησίας και έχουν ενεργοποιήσει τα δώρα του Πνεύματος!

Αδελφοί μου, Κύριος ο Θεός Πατήρ, ο δούλος ο Κύριος Ιησούς ως ηγαπημένος υιός του Θεού και συνεργάτες σύνδουλοι οι μαθητές Του και οι μετα’ αυτών ακολουθούντες κληρικοί! Κεκλιμένοι όλοι όσοι δέχθηκαν την πρόσκληση και μετά το γέμισμα του τραπέζιού του δείπνου με όλους όσοι είναι έξω και βολοδέρνουν στον αγώνα της ζωής αλλά δεν γνώρισαν τον Χριστό και ήρθε η σειρά τούτη την ώρα αυτής της γνωριμίας. Η γνωριμία έγινε, το εισιτήριο τους χαρίσθηκε με το ελεύθερο βάπτισμα τους στο όνομα της Αγίας Τριάδος και την ενεργοποίηση των δώρων και των δωρεών τους αγίου Πνεύματος από όλους τους πιστούς και δεχομένους την δευτέραν και γενικήν πρόσκληση!

Τι χαρά και τι πανηγύρη στο οποίο μετέχει ο Ουρανός και ο Ουρανός των Ουρανών ως θρόνος του Αοράτου Θεού και συνευφραίνεται και συναγάλλεται η γή άπασα!

Καλά και αγιασμένα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.