Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (πη΄) Το Β' Αντίφωνο των Αναβαθμών του Δ' Ήχου! Του Θεολόγου και Πρωτοψάλτη Θεόδωρου Ρόκα

Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
Μ.Α. Ερμηνευτικής Θεολογίας

Κυριακή της Τυρινής η ερχόμενη Κυριακή και στην ακολουθία του Όρθρου θα ψαλλούν κανονικά στη θέση τους οι Αναβαθμοί. Τέταρτος ήχος ο ήχος της ερχόμενης Κυριακής και το δεύτερο κατά σειρά Αντίφωνο των Αναβαθμών του τετάρτου ήχου είναι το ακόλουθο:

"Ἐκέκραξά σοι Κύριε, θερμῶς ἐκ βάθους ψυχῆς μου, κἀμοὶ γενέσθω, 
πρὸς ὑπακοὴν τὰ θεῖά σου ὦτα".

"Ἐπὶ τὸν Κύριον ἐλπίδα πᾶς τις κεκτημένος, ὑψηλότερός ἐστι, 
πάντων τῶν λυπούντων".

Δόξα... Καὶ νῦν...

"Ἁγίῳ Πνεύματι, ἀναβλύζει τὰ τῆς χάριτος ῥεῖθρα, ἀρδεύοντα, 
ἅπασαν τὴν κτίσιν πρὸς ζωογονίαν".

Ο πρώτος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου των Αναβαθμών του δ' ήχου αποτελεί συνέχεια του Ψαλμού ΡΚΘ', όπου ο προφητάναξ Δαυίδ μας διηγείται με ποιό τρόπο προσευχόταν όταν είχε θλίψεις και πειρασμούς και ακολούθως μας διδάσκει πως πρέπει να προσευχόμαστε εμείς οι Χριστιανοί όταν μας ακολουθούν πειρασμοί και θλίψεις.


Ο δεύτερος στη σειρά στίχος του Αντιφώνου συνεχίζει και αυτός την προσευχή του προφητάνακτα Δαυίδ, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον ΡΙΘ' Ψαλμό τονίζοντας οτι όλα όσα υπομένει η ψυχή του δικαίου ανθρώπου τα υπομένει για χάρη του ονόματος του Κυρίου, στον Οποίο έχει βέβαιη και σταθερά ελπίδα. Ο Κύριος είναι φιλάνθρωπος, έτοιμος προς συμπάθεια του ανθρώπου στον οποίο παρέχει πλούσιο το έλεός του και τη φιλανθρωπία του.

Ενώ ο τρίτος και τελευταίος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου των Αναβαθμών του δ' ήχου κάνει λόγο για τα χαρίσματα του Παναγίου Πνεύματος, τα οποία αποστέλλει ο Παράκλητος ζωογονούν ολόκληρη την κτίση και δημιουργία. Τα ρείθρα παρουσιάζονται οτι αρδεύονται από το Άγιο Πνεύμα και ποτίζουν ολόκληρη την κτίση, εικόνα η οποία υποδηλώνει την άμεση εξάρτηση όλων των κτισμάτων από το Άγιο Πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.