Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (πθ΄) Το Β΄ Αντίφωνο των Αναβαθμών του Πλ. α΄ Ήχου

Το Β' Αντίφωνο των Αναβαθμών του Πλ. α' Ήχου

Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
Μ.Α. Ερμηνευτικής Θεολογίας

Κυριακή της Ορθοδοξίας η ερχόμενη Κυριακή χωρίς αυτό να σημαίνει οτι καταλιμπάνονται τα Αναστάσιμα του τρέχοντος ήχου. Έτσι λοιπόν στη σειρά των Αναβαθμών σειρά έχει να αναλυθεί συνοπτικά το δέυτερο κατά σειρά Αντίφωνο των Αναβαθμών του πλαγίου πρώτου ήχου, το οποίο είναι το ακόλουθο:
"Εἰς τὰ ὄρη ψυχὴ ἀρθῶμεν, δεῦρο ἐκεῖσε· ὅθεν βοήθεια ἥκει''.

"Δεξιά σου χεὶρ κἀμέ, Χριστὲ ἱπταμένη, σκαιωρίας πάσης περιφυλαξάτω".

Δόξα... καὶ νῦν ...

"Ἁγίῳ Πνεύματι, θεολογοῦντες φῶμεν· Σὺ εἶ Θεός, ζωή, ἔρως, φῶς, νοῦς, 
σὺ χρηστότης, σὺ βασιλεύεις εἰς τοὺς αἰῶνας".

Ο πρώτος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου των Αναβαθμών του πλ. α' ήχου δανείζεται τους λόγους του ιερού Ψαλτήρα, ο οποίος αναφέρεται στην ελπίδα που έτρεφαν οι παλιννοστούντες Ιουδαίοι προς το Θεό όταν επέστρεφαν στην Ιερουσαλήμ για να ανοικοδομήσουν το Ναό και τα τείχη της πόλεως. Φυσικά αυτό οι Ιουδαίοι το έκαναν ενθυμούμενοι την προτέρα μακαριότητά τους καθώς και την απώλεια αυτής όταν επήλθε ο καιρός της αιχμαλωσίας. Τώρα πλέον που ήσαν ελεύθεροι όφειλαν να δοξάσουν το Θεο γι΄ αυτή του την μεγάλη ευεργεσία.

Ο δεύτερος στίχος αναφέρεται αρχικά στη δεξιά του Κυρίου, η οποία εκφράζει τη θαμαστή και σωστική δύναμη του Θεού, την οποία επικαλείται ο υμνωδός προκειμένου να επέμβει και να γλυτώσει τον υμνωδό, καθώς και κάθε άνθρωπο που επικαλείται το Θεό, για να τον σώσει από τις κακές επιβουλές του αρχεκάκου εχθρού.

Ενώ ο τρίτος και τελευταίος στίχος είναι στίχος που αρμόζει ολόκληρος στον Τριαδικό Θεό και όχι μόνο στο Άγιο Πνεύμα, όπως συνηθίζεται από τους υπολοίπους στίχους, με τους οποίους κατακλείεται κάθε Αντίφωνο. Ο στίχος αναφέρεται στα κοινά του Τριαδικού Θεού δηλ. τη βασιλεία, το φως, τη χρηστότητα και τονίζει πως ο Τριαδικός Θεός είναι ζωή, φως, νους, έρως και βασιλεύει εις τους αιώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.