Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου! 19.08.2018. Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη!

Πανοσ. Αρχιμ. 
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας

«Καὶ ἰδοὺ εἷς προσελθὼν εἶπεν αὐτῷ· διδάσκαλε ἀγαθέ, 
τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;» 
(Ματθ. ιθ, 16)

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή συναντούμε έναν πλούσιο νέο, αγαπητοί μου αδελφοί. να προσεγγίζει τον Ιησού Χριστό και να του θέτει ένα πολύ καίριο και συνάμα υπαρξιακό ερώτημα και να περιμένει απάντηση από τον Ιησού μας.

Το ερώτημα αφορά το πώς ο άνθρωπος θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή, πως θα πορευθεί στην αιωνιότητα και το πώς τελικά εξαρτάται η αιωνιότητα του καθενός από εμάς από την παρούσα ζωή και το πώς πορευόμαστε στη γη. Ο καθένας από εμάς έχει σκέψεις περί τέτοιων σημαντικών και πολύ βασικών ερωτημάτων και ο νέος αυτά που τον βασανίζουν τα εκθέτει στον Χριστό γιατί τον θεωρεί έναν πολύ σημαντικό διδάσκαλο του Ισραήλ αλλά όχι τον Θεάνθρωπο Χριστό για αυτό και ο Κύριος του αντιτάσσει για το ότι τον λέγει αγαθό, αγαθός είναι μόνον ο Θεός! Και αφού δεν με πιστεύεις ως Θεό άρα δεν έχεις καίρια και πρέπουσα σχέση μαζί μου, άρα δε μπορεί το ερώτημα σου να μην είναι σε αγαθή βάση. 

Θέλει να ποιήσει κάτι αγαθό για να μπορέσει να ετοιμάσει εαυτόν για την ζωή την αιώνια, αυτό είναι το ερώτημα του νεανία που το ερωτά στον Κύριο μας. Εκείνος δε του απαντά να τηρήσει τις εντολές του Νόμου, καθότι ο νόμος είναι θεοπαράδοτος και θεόσδοτος. Άρα ότι λέγει ο νόμος το ζητά και ο ίδιος από τους ανθρώπους ακόμη και πονηρό να ήταν το ερώτημα του νεανία ο Ιησούς το αποδομεί εξ αρχής αφού κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι λέγει κάτι ενάντια στο νόμου του Θεού, καθότι η ίδια η απάντηση του Ιησού ήταν κάνε πράξη ότι διαβάζεις στο λόγο του Θεού που εκφράζεται μέχρι τότε στο Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης και στην σύνοψη του στις Δέκα Εντολές.

O νεαρός του λέγει του Ιησού μας ότι όλα όσα μου λες να τηρήσω τα τηρώ από την νεότητα μου τα έχω μάθει από νωρίς και τα κάνω πράξη και όμως ακόμη και τώρα ξέρει ότι μπορεί να υστερεί και ρωτά τον Χριστό μας «τι έτι υστερώ;» τι μου λείπει ακόμα; Τι χρειάζομαι περισσότερο να κάνω; Και εδώ ο Ιησούς τον έφερε σε δύσκολη θέση όπως συνήθιζε να κάνει με όσους είχαν βολέψει τους εαυτούς τους και όσους είχαν μια συνείδηση υπνωτισμένη και τον έφερε σε δύσκολη θέση αλλά και τον εισήγαγε σε έναν τρόπο σκέψης διαφορετικό από όσα πράγματα είχε συνηθίσει μέχρι τότε να σκέφτεται και να πράσσει. Αλλά τελικά τον ελύπησε πολύ αλλά ο Ιησούς δεν είχε τέτοιο σκοπό αλλά απλά να του αποκαλύψει την αληθινή προσέγγιση της αιωνιότητας πάνω από όρους και όρια επίγεια αλλά τελικά το κριτήριο του Ιησού είναι γεγονός και κριτήριο ελευθερίας από ανθρώπινα πράγματα και δεσμά. Τι είναι αυτό το οποίο του είπε να κάνει; Να πωλήσει τα υπάρχοντα του και να τα δώσει στους πτωχούς! Αυτό το είπε ο Ιησούς μας! Είναι η αληθινή οδός που οδηγεί τον άνθρωπο στο να βιώσει την οδό προς την αιωνιότητα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αλλά και ο τότε πλούσιος νεανίας που είχε κάνει σκοπό της ζωής του την απόκτηση επιγείων αγαθών και κτημάτων, δηλαδή είχε κάνει την ζωή του δούλα των υλικών αγαθών πως θα μπορούσε να πορευθεί ελεύθερος επιγείων δεσμών προς την αιωνιότητα. Ουσιαστικά του λέγει ο Χριστός αν δεν αφήσεις τα υλικά αγαθά δεν θα μπορέσεις να είσαι κοντά μου και να ζεις για εμένα επι γης άρα δεν θα μπορέσεις και να ετοιμάσεις τον εαυτό σου για να χαρεί την αιωνιότητα. 

Ποιά είναι η αιωνιότητα όμως; Είναι η αιώνια συνύπαρξη του πιστού με τον Χριστό και Θεό Του. δεν υπάρχει παράδεισος χωρίς τον Χριστό και δεν υπάρχει παράδεισος γεμάτος με υλικά αγαθά και την απόλαυση τους. 

Άρα και επί γης έπρεπε να γίνει απελεύθερος ο άνθρωπος ανθρωπίνων παθών και αδυναμιών και ίσως μεγαλύτερος πειρασμός από τα υλικά πράγματα και κτήματα δεν υπάρχει που μας δένει με την γη και δεν μας αφήνει τελικά να χαρούμε τις ομορφιές της ζωής μας που είναι να συνυπάρχουμε και να συγχαιρόμεθα με τους αδελφούς μας. Τα υλικά αγαθά μας χωρίζουν σε πλούσιους και πτωχούς και σε πολύ πλούσιους και σε πολυεκατομμυριούχους δηλαδή να είμαστε μόνιμα σε αγωνία να γίνουμε έτι περισσότερον πλούσιοι και άρα το κυνήγι του πλούτου μας χωρίζει από την δόξα της αιωνιότητος. Καθότι δένουμε τους εαυτούς μας με τα υλικά αγαθά που μας χωρίζουν από της αγάπης του Χριστού.

Είναι πολύ βασικό να το συνειδητοποιήσουμε και να χαρούμε την αποδέσμευση μας από τα υλικά αγαθά και να εργαζόμεθα προς αυτή την πνευματική κατεύθυνση! Και να μην φύγουμε από τον λόγο του Χριστού μας λυπημένοι αλλά να πούμε ναι Κύριε έχω κάνει τα λάθη μου να ευκαιρία να τα διορθώσω. Η δε διόρθωση αυτή μας κάνει να είμαστε αληθινά παιδία του Σωτήρος της Καρδιάς μας και της υπάρξεως μας, αγαπητοί μου αδελφοί, να μην μακρύνουμε τους εαυτούς μας από τον Κύριο μας αλλά να στοιχούμεθα στον τρόπο ζωής που μας εισηγείται και οδηγεί στην αιωνιότητα και στην αγκάλη του που είναι η δική μας αιώνια ζωή. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.