Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (ρι΄) Η Υπακοή της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου! Από τον Θεολόγο και Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Ρόκα

Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
υπ. Δρος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Το τέλος του τρέχοντος εκκλησιαστικού έτους σηματοδοτείται από τις εορτές που αφορούν το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με αποκορύφωμα την εορτή της Κοιμήσεώς της κατά την 15η Αυγούστου. Θα παρατηρήσουμε όμως πως αμέσως μετά την ανάγνωση ή την ψαλμωδία της α' και γ' ωδής του κανόνος της Ακολουθίας του Όρθρου δεν θα ψαλλούν μεσώδια καθίσματα, αλλά θα ψαλλεί ή αναγνωσθεί η Υπακοή της εορτής.

Η Υπακοή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η ακόλουθη:
"Μακαρίζομέν σε πᾶσαι αἱ γενεαί, Θεοτόκε Παρθένε· ἐν σοὶ γὰρ ὁ ἀχώρητος Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, χωρηθῆναι εὐδόκησε. Μακάριοι ἐσμὲν καὶ ἡμεῖς προστασίαν σε ἔχοντες· ἡμέρας γὰρ καὶ νυκτὸς πρεσβεύεις ὑπὲρ ἡμῶν, καὶ τὰ σκῆπτρα τῆς βασιλείας, 
ταῖς σαῖς ἱκεσίαις κρατύνονται. Διὸ ἀνυμνοῦντες βοῶμέν σοι· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, 
ὁ Κύριος μετὰ σοῦ".
Μέσα από αυτούς τους στίχους που απαρτίζουν την Υπακοή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη, την υποχρέωση, το λόγο που οφείλουν οι πιστοί να μακαρίζουν και να υμνολογούν τη Θεοτόκο για το ρόλο που διεδραμάτισε η Κυρία Θεοτόκος στο σχέδιο της θείας οικονομίας και στη σωτηρία του ανθρώπου.

Γι΄ αυτό λοιπόν το λόγο ο υμνωδός της Εκκλησίας καλεί τους πιστούς να μακαρίσουν τη Θεοτόκο διότι μέσα από Εκείνη εισήλθε στο προσκήνιο της ιστορίας ο Μονογενής Υιός του Θεού, σε Εκείνη εχώρησε ο αχώρητος Υιός και Λόγος του Θεού, ο Δημιουργός σύμπαντος κόσμου. Καλούνται να την μακαρίσουν διότι είναι μόνιμη και σταθερή προστασία του γένους των Χριστιανών.

Στο τέλος της Υπακοής ο υμνωδός της απευθήνει τον αγγελικό χαιρετισμό "Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ", εκείνο το χαιρετισμό που απεύθυνε ο αρχάγγελος Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία τη στιγμή του Ευαγγελισμού. Εκείνον τον χαιρετισμό απευθύνει ο υμνωδός, ως εκπρόσωπος όλου του ανθρώπινου γένους, τον χαιρετισμό εκείνον που έγινε προάγγελος της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, τον χαιρετισμό εκείνον που μήνυσε στον κόσμο της χαράς τα ευαγγέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.