Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή Β΄ Λουκά! 30.09.2018. Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη

Πανοσ. Αρχιμ. 
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας
 
«πλὴν ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν καὶ ἀγαθοποιεῖτε καὶ δανείζετε μηδὲν ἀπελπίζοντες, καὶ ἔσται ὁ μισθὸς ὑμῶν πολύς, καὶ ἔσεσθε υἱοὶ ὑψίστου, ὅτι αὐτὸς χρηστός ἐστιν ἐπὶ τοὺς ἀχαρίστους καὶ πονηρούς.» (Λουκ. στ, 35) 
 
Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μας δείχνει στην σημερινή ευαγγελική περικοπή το μέγεθος της αγαπής που είναι ευλογία να αποδίδουμε προς τους αδελφούς μας αλλά και προς όλους, ακόμη και στους εχθρούς μας. Οι εχθροί μας, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι αυτοί που δοκιμάζουν τα μέτρα της πνευματικής μας αγωνιστηκότητος και σε αυτούς φαίνεται το πώς καλλιεργούμε μέσα μας τα μέτρα της πνευματικής μας καλλιέργειας.

Να αγαπάτε τους εχθρούς σας η προτροπή του Κυρίου μας και είναι το άνοιγμα μας προς τους ανθρώπους εκείνους που μας εχθρεύονται και όχι εμείς τους εχθρευόμαστε. Δηλαδή δεν καλλιεργούμε εμείς το μίσος μας πrος τους αδελφούς μας αλλά εκείνοι μας μισούν για δικούς τους λόγους. Καλόν είναι να μην καλλιεργούμε μίσος και έχθρα προς οποιονδήποτε αδελφό, αυτό το μίσος μας κάνει ανενεργούς πνευματικά και δεν μας αφήνει να απολαμβάνουμε τα δώρα του ουρανού προς όλους μας. Διότι θα αφιερώνουμε χρόνο για την κατάστρωση του μίσους και της έχθρας προς τους αδελφούς μας και όχι χρόνο προς δοξολογίαν του αγίου Θεού και το πώς στο όνομα του το άγιο θα αγαπήσουμε τους άλλους ανθρώπους.


«Αγαθοποιείτε» λέγει ο Κύριος μας, κάνετε καλό χωρίς να περιμένετε επιστροφή του καλού που κάνατε και όχι μόνο να κάνετε καλό στις πράξεις και στα λόγια σας αλλά οταν μπορείτε να είστε εκει στις οικονομικές δυσκολίες και δυσπραγίες των αδελφών σας. Να τους δανείζετε αν χρειάζεται χωρίς να απελπίζεσθε και να στενοχωριέσθε περιμένοντας την επιστροφή όσων δανείσατε. Άρα το καλό που κάνουμε με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται για χάρη του άλλου και όχι για χάρη της επιστροφής αυτού του καλού από τον άλλον άνθρωπο που δέχθηκε το καλό στη ζωή του. είναι το καλό από μόνο του φάρμακο που κάνει την κατάσταση της ζωής μας υγιέστερη πνευματικά. Όποιος κάνει καλό έχει ήδη κάνει καλό όχι στον άλλον άνθρωπο αλλά στον ίδιο του τον εαυτό. είναι θεραπευτικό και ιάσιμο μέγεθος το αγαθό και καλό που κάνουμε που μας ιατρεύεις την προσωπική μας ακαταστασία και ανισορροπία. Γλυκαίνει η ύπαρξη μας όταν μαθαίνει από μικράς ηλικίας να κάνει το καλό αν μάθω σε ένα παιδί να μοιρασθεί το κουλούρι του σε μικρά ηλικία και να θρέψει κάποιον αδελφό του, τότε έχω μάθει ήδη έναν άνθρωπο να μοιράζεται όχι για να επιβαβρευθεί αλλά για να δώσει από το υστέρημα του και να κάνει και κάποιον άλλον άνθρωπο ευτυχισμένο. Άρα η ευτυχία δια της απλής αυτής μικράς ή μεγάλης πράξεως τον κάνει αγαθότερο και εν τινι μέτρο αγιότερο και θυσιαστικότερο προς τους άλλους αδελφούς άνθρωπο.

Θα είναι δε ο μισθός σας πολύς επειδή θα είστε παιδιά του Θεού, τι μεγαλύτερο και ομορφότερο από το να μας λέει ο ίδιος ο Θεός παιδιά του επειδή μάθαμε να μοιράζουμε χαρά με υλικά και ανθρώπινα πράγματα που αν μάθουμε να τα μοιραζόμαστε μετά θα μάθουμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας και να κάνουμε τους άλλους κοινωνούς της δικής μας αγάπης προς τους αδελφούς μας. Αν δεν ανοίξει η χούφτα να προσφέρει αγαθά προς τους αδελφούς μας, ποτέ η καρδιά μας δεν θα μοιρασθεί τον πόνο ή την χαρά της προς τους αδελφούς μας. Δεν θα ανοιχτεί προς κανέναν αν δεν δώσει έστω και ένα ψίχουλο από τα υπάρχοντα της. Απλό πράγμα αν δεν μοιράζεσαι τα αγαθά πως θα μοιρασθείς την κλειστότητα του εσωτερικού σου κόσμου, πως θα κοινωνήσεις με τους αδελφούς, πως θα γίνεις εσύ αυτός που συναντιλαμβάνεται την δυσκολία του άλλου και θέλει να επέμβει στην δυσκολία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο διάβα της ζωής του.

Γιατί όμως τα κάνουμε όλα αυτά; Γιατί δίνουμε και δινόμαστε ολοκληρωτικά προς τους αδελφούς μας; Διότι ο Κύριος μας είναι «χρηστός» χρήσιμος και πολύ ευεργετικός αλλά και πολύ ωφέλιμος προς όλους και τους αχαρίστους και τους πονηρούς και αυτούς που είναι σε τέτοια κατάσταση αχαριστίας, να μην ευχαριστιούνται με τίποτα και να μην έχουν ευγνωμοσύνη για κανέναν από τους ευεργέτες τους και όσους σκέπτονται με πονηρία πώς να ξεγελάσουν τους άλλους. Εκείνος ο Κύριος μας τους ευεργετεί και τους χαρίζει την παρουσία του για να αποκτήσουν μετάνοια και αληθινή σχέση μαζί Του.

Ενώ με ανθρώπινα μέτρα και σταθμά θα έπρεπε ο Κύριος να τους τιμωρήσει, Εκείνος τους τιμωρεί με τα δεσμά της αγάπης του και την απεραντοσύνη της θυσίας του επι του Τιμίου Σταυρού. Τους δίνεται ολόκληρος και χωρίς να τους εγκλωβίζει σε τιμωρία αλλά ελευθερώνει την δική τους κλειστή καρδιά στην ελευθερία του πελάγους του Ελέους Του.

Οι χριστιανοί, αγαπητοί μου αδελφοί, αγαπούν και δίδουν όχι για τους ανθρώπους και το μπράβο τους αλλά για χάρη του Χριστού και Λυτρωτού τους. Εμάς μας εμπνέει ο Χριστός και δίνουμε όσα και όποια έχουμε για να τα μοιρασθούμε και να έχουμε την χαρά της ανθρώπινης και ταπεινής θεάσεως να δούμε την χαρά στο πρόσωπο του αδελφού μας που πήρε εκείνο που εχρειάζετο όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί το θέλημα του Θεού μας μαθαίνει να δίνουμε και να μοιραζόμαστε τα επίγεια αγαθά γιατί αλλιώς δεν θα είναι αγαθά αλλά θα είναι η καταδίκη μας ενώπιον του Θυσιαζομένου πάντοτε επί του Σταυρού Ιησού του Κυρίου μας. Μπροστά σε αυτή τη θυσία κάθε άλλη είναι ελάχιστη αλλά και κάθε ανθρώπινη θυσία σε μικρά ή μεγάλα μέτρα αντιγράφει την θεϊκή θυσία επί του Σταυρού, του οποίου την βοήθεια και σκέπη επικαλούμαστε για όλους μας. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.