Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (ριη΄) Το Δοξαστικό - Θεοτοκίο των Αποστίχων του Εσπερινού του Δ΄ Ήχου! Από τον Θεολόγο και Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Ρόκα

Θεοδώρου Ρόκα

Θεολόγου
υπ. Δρος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. 

Στη σειρά των Θεοτοκίων των Αποστίχων των Εσπερινών των Σαββάτων της Παρακλητικής ακολουθεί το Θεοτοκίο του Δ' ήχου, το οποίο είναι το εξής: 

"Νεῦσον παρακλήσει σῶν οἰκετῶν Πανάμωμε, παύουσα δεινῶν ἡμῶν ἐπαναστάσεις, πάσης θλίψεως ἡμᾶς ἀπαλλάττουσα· σὲ γὰρ μόνην ἀσφαλῆ, καὶ βεβαίαν ἄγκυραν ἔχομεν, καὶ τὴν σὴν προστασίαν κεκτήμεθα. Μὴ αἰσχυνθῶμεν Δέσποινα, σὲ προσκαλούμενοι, σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, τῶν σοὶ πιστῶς βοώντων· Χαῖρε Δέσποινα, ἡ πάντων βοήθεια, χαρὰ καὶ σκέπη, καὶ σωτηρία τῶν ψυχῶν ἡμῶν". 

Το παρόν Θεοτοκίο oπου ψάλλεται μετά τα απόστιχα του εσπερινού του Σαββάτου της περιόδου του τετάρτου (δ') ήχου, αποτελεί έναν ωραιότατο παρακλητικό ύμνο προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία παρουσιάζει ως αποδέκτη της ικεσίας του εκάστοτε πιστού ανθρώπου, που επιζητεί την άμεση μεσιτεία της προς τον Κύριο και Υιό της. 

"Σὲ γὰρ μόνην ἀσφαλῆ, καὶ βεβαίαν ἄγκυραν ἔχομεν, καὶ τὴν σὴν προστασίαν κεκτήμεθα" ψάλλει ο ιερός υμνωδός προς την κυρία Θεοτόκο, απευθύνοντας είτε ατομική προσευχή, είτε την προσευχή ολόκληρης της χριστιανικής κοινότητας (ως εκπρόσωπός της) και αυτό γιατί η Παναγία Μητέρα του Σωτήρος Χριστού είναι η μόνη ασφαλή και βέβαιη άγκυρα της ορθοδόξου πίστεως και γι αυτό το λόγο ολόκληρο το ορθόδοξο πλήρωμα, ως ένα σώμα, ζητά να αποκτήσει την προστασία της, αποκύημα της οποίας είναι η σωτηρία της ψυχής. 

Πως μπορεί όμως να σταθεί αυτό το επιχείρημα, οτι δηλ. ο πιστός λαμβάνει τη σωτηρία της ψυχής του μέσω της Θεοτόκου; Μα φυσικά διότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μόνη μεσίτρια ("καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω πρὸς τὸν φιλάνθρωπον Θεὸν") και μεσιτεύει στον Υιό της, σώζει δηλαδή δια των πρεσβειών της. Γι΄ αυτό και η Ορθόδοξος Εκκλησία ψάλλει προς αυτήν "Ὑπεραγία Θεοτόκε σῶσον ἡμᾶς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.