Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (ν’) «Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Αγοράς στη Χώρα της Νάξου». Από την Αρχαιολόγο Ειρήνη Βασιλάκη


Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου 


Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Αγοράς
Στο βορειοδυτικό άκρο της συνοικίας του Μπούργου και σε μικρή απόσταση από την παραλία της Χώρας υψώνεται ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ο οποίος υπήρξε καθολικό παλιού μικρού μοναστηριού. Πρόκειται για μια εκκλησία ιδιαίτερα επιμήκη, καμαροσκεπή και με οξυκόρυφα τόξα. Στα νότια του κυρίως ναού υφίσταται το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Νίκωνος του «Μετανοείτε». Ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία στο εσωτερικό μαρτυρούν την παλαιότητα του κτηρίου, όπως τα ανάγλυφα οικόσημα και οι σταυροί, οι κιονίσκοι και οι φεγγίτες. Το δάπεδο είναι μαρμαροπλακόστρωτο με δικέφαλο αετό σε θέση «ομφαλίου» και διατηρεί τη χρονολογία 1763. Σε σημεία φαίνονται ίχνη παλαιών τάφων (εικ. 1 Άποψη του εσωτερικού του ναού από τα δυτικά), (εικ. 2-3 Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες).

Εικ. 1
Εικ. 2
Εικ. 3

Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και φέρει αξιόλογες εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η εικόνα της Θεοτόκου Γλυκοφιλούσας «Καρδιώτισσας» που χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα, απηχεί την τέχνη του κορυφαίου αγιογράφου Άγγελου του Κρητός
(εικ. 4 Άποψη του τέμπλου), (εικ. 5 Λεπτομέρεια τέμπλου με το Δωδεκάορτο), (εικ. 6 Η εικόνα του Μυστικού Δείπνου,) (εικ. 7 Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ). 

Εικ. 4

Εικ. 5

Η παράδοση διασώζει δύο πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του μνημείου. Η πρώτη αφορά τη σχέση του με τους Αρμενίους που κατοικούσαν στο νησί τον 17ο αιώνα. Φαίνεται πώς για κάποιο διάστημα λειτουργούσαν σε αυτόν το ναό και λέγεται μάλιστα πως ο Αρμένιος αρχιμανδρίτης Οχάν Σεμιτζιάν - που απεβίωσε στις 7 Μαΐου 1636 - ετάφη έξω από την εκκλησία. Η δεύτερη σχετίζεται με τις πειρατικές επιδρομές που έγιναν πολλές φορές στη Νάξο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Ο ναός εξαιτίας της εγγύτητάς του στην παραλία υπέστη κι αυτός λεηλασίες και καταστροφές. Μάλιστα αναφέρεται ότι εντός της εκκλησίας έχουν ταφεί τα σώματα των σφαγιασθέντων μοναχών Ιερωνύμου, Θεοδωρήτου και Μαξίμου που εγκαταβίωναν στη γειτονική Μονή του Αγίου Γεωργίου Γρόττας.

Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου σήμερα λειτουργείται περιστασιακά και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψή μας σε αυτόν. 

Εικ. 6

Εικ. 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.