Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Μελίσματα Ψαλτικής(σοβ΄)Μέλη Μαθηματαρίου (Εις την Ανάληψιν & την Κυριακή Αγίων Πατέρων)(12)

Μελίσματα Ψαλτικής
Μέλη Μαθηματαρίου
α) Εις την Ανάληψιν τού Κυρίου
β) Εις την Κυριακή των Αγίων Πατέρων


Περιεχόμενα Αναρτήσεως:

α) "Ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη Πέμπτη τής Αναλήψεως. Μέλος Μπαλασίου Ιερέως, Ήχος Πλ.β'. Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών τής Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού υπό την χοραρχία του Αιδεσ. Πρωτ. π. Νικολάου Λυμπουρίδη, 

β) "Τας μυστικάς..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη Κυριακή των Αγίων Πατέρων. Μέλος Πέτρου Μπερεκέτου, Ήχος Πλ.β'. Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών "Εργαστήρι Ψαλτικής", υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου Αθανασίου Παϊβανά.


"Ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ..." 
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη Πέμπτη τής Αναλήψεως. 
Μέλος Μπαλασίου Ιερέως, Ήχος Πλ.β'. 
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών τής Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού 
υπό την χοραρχία του Αιδεσ. Πρωτ. π. Νικολάου Λυμπουρίδη.


"Τας μυστικάς..." 
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη Κυριακή των Αγίων Πατέρων. 
Μέλος Πέτρου Μπερεκέτου, Ήχος Πλ.β'. 
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών "Εργαστήρι Ψαλτικής"
υπό την χοραρχία τού Πρωτοψάλτου Αθανασίου Παϊβανά.
α) Οι παραπάνω ηχογραφήσεις των μαθημάτων προέρχονται από το έργο «Μαθηματάριον: Ερμηνευτική και Μουσικολογική Σπουδή, Αθήναι 2017», σε επιμέλεια και συντονισμό του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, και υπάρχει δημοσιευμένη ΕΔΩ.

β) Τόσο η εικόνα του εξωφύλλου, που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, όσο και το μουσικό κείμενο του μαθήματος προέρχονται από την επανέκδοση του γ΄ τόμου της Πανδέκτης (Κωνσταντινούπολη, 1851), η οποία έγινε με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου στο πλαίσιο του ως άνω ψαλτικομουσικολογικού έργου και έλαβε τον τίτλο «Μαθηματάριον, ήτοι ανθολογία των μεγίστων μαθημάτων πάσης της εκκλησιαστικής ενιαυσίου ακολουθίας. Ακριβής μετατύπωσις της πατριαρχικής εκδόσεως του 1851, Αθήναι 2017». Ευχαριστούμε θερμώς τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο για την χορήγηση της άδειας να δημοσιεύσουμε το παραπάνω υλικό (εξώφυλλο, μουσικό κείμενο, ηχογράφηση) με την μορφή μαγνητοσκοπίου, καθώς και Αιδεσ. Πρωτ. π. Νικόλαο Λυμπουρίδη για την ηχογράφηση τού Χορού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.