Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Εις μνημόσυνον αιώνιον! Εκδημία Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανασίου Βουρλή!

Εις μνημόσυνον Αιώνιον!
Εκδημία Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανασίου Βουρλή

Σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 κοιμήθηκε σε ηλικία 78 ετών, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, ο Ομότιμος Καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρωτοψάλτης τού Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα Αττικής Αθανάσιος Βουρλής.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα  11π.μ. στόν Ιερό Ναό Παντοβασίλισσας Ραφήνας.

Βιογραφικά στοιχεία Αθανασίου Βουρλή:
Ο αείμνηστος Αθανάσιος Βουρλής γεννήθηκε στο χωριό Φίλια Καλαβρύτων το 1944 και πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζ. Μουσικής στην Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων όπου ηγούμενος ήταν ο θείος του Ευγένιος Βουρλής. Δάσκαλο του στην Ι. Μονή στη Μουσική είχε τον καλλίφωνο Πρωτοψάλτη Αιγίου και εξαίρετο δάσκαλο και μουσικό Ανδρέα Λέτσο. Με την προτροπή του θείου του γράφτηκε και φοίτησε στην Εκκλ. Σχολή Κορίνθου όπου διδάχτηκε Βυζ. Μουσική από τους ονομαστούς μουσικοδιδάσκαλους Δημ. Παναγιωτόπουλο - Κούρο (1958-1963) και Δημ. Μπονάτσο (1963-1965). Συγχρόνως ήταν και μέλος της Χορωδίας της Σχολής. Μετά την αποφοίτηση του μετέβη στην Αθήνα και γράφτηκε στο "Ωδείο Αθηνών" (1965) όπου είχε καθηγητή τον Ιωαν. Μαργαζιώτη. Μετά από ένα χρόνο μετέβη στη Θεσ/νίκη όπου φοίτησε, παράλληλα με τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή, στο "Μακεδονικό Ωδείο" όπου είχε καθηγητή τον Χαρ. Ταλιαδώρο και έλαβε πτυχίο Βυζ. Μουσικής με "Άριστα". Στη συνέχεια έλαβε και Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου επίσης με "Άριστα" (1971).

Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου και από το Ωδείο Πειραιώς. Είχε διδάξει Βυζ. Μουσική στην Εκκλ. Σχολή Τήνου, στη Σχολή Βυζ. Μουσικής του Ιερού Ιδρύματος καθώς και στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου όπου έλαβε και τιμητικό Δίπλωμα. Δίδαξε επίσης στη Σχολή του Συλλόγου Φίλων Βυζ. Μουσικής Αθηνών (1978-80), σε πολλές Ιερές Μονές, καθώς και σε πολλές ενοριακές Σχολές Β.Μ.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία άρχισε από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Π. Κοκκινιάς όπου έψαλλε ως Λαμπαδάριος. Στη συνέχεια έψαλε στον Αγ. Χαράλαμπο Π. Άρεως, στον Άγιο Ελευθέριο Θεσ/νίκης, για να συνεχίσει ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Ευαγγελίστριας Τήνου και τον Ι. Ναό των Παμ. Ταξιαρχών Τήνου για την περίοδο 1975 - 76 και ακολούθως στους Άγιους Πάντες Καλλιθέας (1976 - 79). Το 1980 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοψάλτη και Χοράρχη στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνας Άνω Ιλισίων. Από το 2004 μέχρι σήμερα έψαλλε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα Αττικής.

Άριστος επιστήμων, πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας και Καθηγητής στο Παν/μιο Αθηνών, είχε μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε και Σεμινάρια Μουσικολογίας ενώ συγχρόνως έψαλε και ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κολωνία. Είχε δημοσιεύσει πλείστα άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά και υπήρξε τακτικός συνεργάτης των "Ιεροψαλτικών Νέων". Είχε κυκλοφορήσει κασέτα με Βυζ. Εκκλ. ύμνους, είχε συνθέσει πολλά μαθήματα, εκ των οποίων πολλά παραμένουν ανέκδοτα και έχει πλούσια συλλογή δημοτικών τραγουδιών της ιδιαίτερης πατρίδας του. Είχε εκδώσει τα παρακάτω βιβλία: <<Ακολουθία του αγίου ενδόξου Μάρτυρος Πορφυρίου>> (1995), <<Λειτουργικά κατ’ ήχον>> (1998), <<Αλληλουιάρια Κυριακών Ευαγγελίων εις τους οκτώ ήχους>> (2003), <<Μελοποιημένη Ακολουθία του αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου του θαυματουργού>> (2003), <<Μελοποιημένη Ακολουθία Εγκαινίων Ιερού Ναού>> (2008). Έχει εκδώσει ακόμη πολλά βιβλία Θεολογίας. Σεμνός, με άριστο ήθος, αγνός, ιδεολόγος και ακάματος εργάτης της θεολογικής επιστήμης (η διδακτορική του διατριβή στο Π.Α. είχε ως θέμα τη λειτουργική μας μουσική) και της μουσικής, ο Αθ. Βουρλής, εργάστηκε με αυστηρή προσήλωση και σεβασμό προς τις λειτουργικές μας παραδόσεις, για την καλλιέργεια και πρόοδο της ψαλτικής τέχνης.

Ο Θεός να τον κατατάξει ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται όπου και η χορεία των μαϊστόρων ψαλτών υμνεί τα μεγαλεία του.

"Τα πλήθη των πεπραγμένων μοι..."
Μετά τον Ν΄ Ψαλμό κατά την περίοδο του Τριωδίου.
Ψάλλει ο αείμνηστος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
και Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Βουρλής



1 σχόλιο:

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.