Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

9ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης και Μελοποιΐας «Ὁ καθορισμὸς τῆς χρονικῆς ἀγωγῆς τῶν ἐκκλησιαστικῶν μελῶν σύμφωνα μὲ τὴ θεωρητικὴ διδασκαλία τῆς Νέας Μεθόδου»

Το Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής τού Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
"Χορός Αγγελικός, η Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός και οι συνεργάτες και μαθητές τού Δασκάλου Ψαλτικής Vladimir Simic, διοργανώνουν το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 και ώρα 15.00 με 17.00 το 9ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης και Μελοποιΐας με θέμα «Ὁ καθορισμὸς τῆς χρονικῆς ἀγωγῆς τῶν ἐκκλησιαστικῶν μελῶν σύμφωνα μὲ τὴ θεωρητικὴ διδασκαλία τῆς Νέας Μεθόδου».

Στο παρόν σεμινάριο παρουσιάζονται με τρόπο αναλυτικό οι πληροφορίες που διαθέτουμε για τη χρονική αγωγή των εκκλησιαστικών μελών, τόσο κατά την περίοδο εφαρμογής της παλαιάς μεθόδου, όσο και μετά την καθιέρωση της νέας μεθόδου.
Παρουσιάζονται και εξετάζονται οι διαθέσιμες θεωρητικές συγγραφές και οι πληροφορίες για την εφαρμογή των χρονικών αγωγών μέσα από την προφορική πατριαρχική παράδοση, ενώ παρέχονται ηχητικά παραδείγματα εφαρμογής τους από σημαίνουσες ψαλτικές προσωπικότητες.

Παράλληλα θα εξετασθούν και θα τεθούν σε διάλογο συναφή θέματα, όπως σχόλια στη χρονική αγωγή συγκεκριμένων μελών, χρονική αγωγή και διαμόρφωση της ακολουθίας, χρονική αγωγή και αισθητική της Λατρείας κ.τ.λ.

Εἰσηγητής:
Μιχαήλ Στρουμπάκης
Αναπληρωτὴς Καθηγητὴς Ἱστορικῆς Βυζαντινῆς Μουσικολογίας τῆς Πατριαρχικῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Κρήτης, Πρωτοψάλτης τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου (Σταυροφόρων) Ἡρακλείου Κρήτης

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.