Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

(Νέα έκδοση) Αναστασιματάριον Αργόν και Σύντομον Πέτρου Λαμπαδαρίου διασκευασθέν υπό Ιωάννου Πρωτοψάλτου, Επιτομή! Επιμέλεια Ηλίας Φραγκάκης

Η ανά χείρας επιτομή Αναστασιματαρίου έχει συνταχθεί στοχεύοντας όχι μόνο στις ανάγκες του ψάλτη, αλλά, κατά κύριο λόγο, στη διευκόλυνση του Σπουδαστή της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Η δημιουργία του στηρίχθηκε σε μια μακρά και προσεκτική συγκριτική μελέτη των παλαιότερων εκδόσεων Αναστασιματαρίων, του Πέτρου Εφεσίου, του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και του Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου, η οποία διασφάλισε στον συγγραφέα ασφαλή και ακριβή εικόνα της εξέλιξης και της προφορικής παράδοσης, την οποία απηχεί και διασώζει.

Τα μέλη περιέχουν ευδιάκριτα τις αλλαγές των ισοκρατημάτων αλλά και, εν πολλοίς, τις μελωδικές έλξεις και τον χωρισμό των μέτρων. Περιλαμβάνονται ωστόσο και μελικά κείμενα άνευ μέτρων και μελωδικών έλξεων, ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να ασκούνται στην επισημείωσή τους. Με πρωταρχικό στόχο την ωφέλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παραλείπονται επίσης οι μελικές γραφές σε επιλεγμένους στίχους αλλά και σε προσόμοια του Αναστασιματαρίου, ώστε ο σπουδαστής να αποκτήσει εξοικείωση τόσο στην απόδοση της στιχολογίας ανά ήχο όσο και στο εξέχουσας σημασίας σύνολο των προσομοιακών τροπαρίων, η επαρκής γνώση του οποίου είναι απαραίτητο εφόδιο, ειδικότερα κατά τα πρώτα βήματα επαφής με την ψαλτική.

Το Αναστασιματάριον προσφέρεται σε έγχρωμη έκδοση με μαλακό εξώφυλο.

Περισσότερες πληροφορίες θα δίνονται κατόπιν προσωπικού μηνύματος προς στον δημιουργό του εν λόγω πονήματος.

Ηλίας Φραγκάκης τηλ. 6984 608988

Εν συνεχεία παραθέτουμε τα Περιεχόμενα κι ένα μικρό δείγμα από την εν λόγω Έκδοση

Download σε μορφή pdf ΕΔΩ


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.