Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Εις μνημόσυνον αιώνιον! Εκδημία Στέφανου Δόντσιου, Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου τής Μ.τ.Χ.Ε.

Σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, κοιμήθηκε σε ηλικία 86 ετών ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος τής Μ.τ.Χ.Ε. και Πρωτοψάλτης τού Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης Στέφανος Δόντσιος (1935-2021)
 
Ο μακαριστός Στέφανος Δόντσιος γεννήθηκε το έτος 1935 στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.
Από μικρό παιδί ακόμα είχε δείξει την κλήση του προς την ψαλτική τέχνη, μιας και έτρεφε μέσα στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την εκκλησία.
Το 1945 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη όπου αρχίζει και η πορεία της εξέλιξής του στην Βυζαντινή Μουσική.
Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο Πολίτης Γεώργιος Αλεξιάδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών.
Η ανησυχία του για την εκμάθηση της λατρεμένης του Βυζαντινής Μουσικής τον οδηγεί στο να εγγραφεί στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Η αγωνία του όμως για ακόμη μεγαλύτερη μάθηση τον οδηγεί στο πλευρό του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης και νυν Άρχοντα Πρωτοψάλτη Της ΜΤΧΕ κ. Αθανάσιο Καραμάνη δίπλα στον οποίο κάνει την μεγάλη υπέρβαση, αποκομίζοντας όλα όσα ο δάσκαλός του του μεταλαμπαδεύει, καθιστώντας τον έτσι ικανότατο και υπεύθυνο ψάλτη.
Θεωρεί λοιπόν ο μακαριστός Δόντσιος χρέος του την αναφορά στον δάσκαλό του στον οποίο χρωστάει όλα αυτά που είναι σήμερα και που με κατάθεση ψυχής τα αποδίδει στο ιερό αναλόγιο.
Είναι Πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.
Το 1960 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Φλώρινα και διορίζεται Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου.
Το 1968 ο τότε Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Αυγουστίνος Καντιώτης τον διορίζει Πρωτοψάλτη στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος όπου διακονεί μέχρι και σήμερα.
Από το 1976 διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης στην οποία είναι και Διευθυντής και από το 2000 διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας που σήμερα ονομάζεται Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Διευθύνει την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης η οποία αποτελείται από τριάντα μέλη και έχει δώσει πολλές συναυλίες τόσο στην πόλη της Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Την 1η Οκτωβρίου του έτους 2000 η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου το Οφφίκιον του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο κ. Δόντσιος ήταν ένας Παραδοσιακός ψάλτης που μεταλαμπάδευσε στα νέα παιδιά την Πατρώα Βυζαντινή Μουσική.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

(πηγή: Ωδείο Φλώρινας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.