Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Διεθνής Εκδήλωση Ψαλτικής Τέχνης "Θεσσαλονικείς Υμνωδού" & " Ιωσήφ ο Ελεήμων"! 10.05.2023

Χριστός ανέστη!

Η Ψαλτική Τέχνη όντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκφράζει την ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική παράδοση - όπως άλλωστε εύκολα συμπεραίνει κανείς την τελευταία εβδομάδα από την επιτυχημένη παρουσία του Ψαλτικού Χορού στην στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ - μοιάζει να μην συγκρατείται από σύνορα και γλώσσες, πολλώ δε μάλλον μεταξύ ορθοδόξων λαών.

Για άλλη μια φορά, θα επιβεβαιωθούν τα παραπάνω με την διεθνή ψαλτική εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν οι χοροί των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών» από τη Θεσσαλονίκη και του «Ιωσήφ του Ελεήμονος» από το Ιάσιο της Ρουμανίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιω. Λιάκου, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας του ΑΠΘ και πρωτοψάλτου του Ι. Μητρ. Ν. Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης, και του κ. Μ. Dorosinca, αντίστοιχα. Καθένας από τους δύο χορούς θα ψάλλει στη γλώσσα του μελίσματα παλαιότερα (Γερμανού Νέων Πατρών, Ιακώβου Πρωτοψάλτου κ.ά.) και σύγχρονα (Γρ. Στάθη) σε επικοινωνία μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Την οργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει η Μητροπολιτική Επαρχία του Ιασίου και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια του διαδικτυακού καναλιού “doxologia.ro”.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη σύμπραξη, η οποία θα αναδείξει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Ψαλτικής Τέχνης που καλεί άπαντες να συγκοινωνήσουμε το μεγαλείο αυτής της θεοκίνητης Τέχνης "τῷ συνδέσμῳ τῆς ἀγάπης". Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ.. Εν Ελλάδι, θα λάβει χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το φιλόμουσο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, θα δοθεί και διαδικτυακός σύνδεσμος παρακολούθησης της εκδήλωσης για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν.

Εκ του Χορού των Θεσσαλονικέων Υμνωδών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.