Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Εις μνημόσυνον αιώνιον! Εκδημία Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε. Γεωργίου Αγγελινάρα!

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ψαλτικής Τέχνης έκλεισε σήμερα το πρωί της 1ης Απριλίου 2024, με την εκδημία σε ηλικία 90 ετών του μεγάλου Δασκάλου, Πρωτοψάλτου και Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε. Γεωργίου Αγγελινάρα.

Βιογραφικά στοιχεία Γεωργίου Αγγελινάρα:

Ο Γεώργιος Κ. Αγγελινάρας γεννήθηκε στη Σάμο το 1934. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική από τους Πρωτοψάλτες και Μουσικοδιδάσκαλους Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και Αντώνιο Σύρκα. Ήταν πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1962-1995) ως Καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Διευθυντής Λυκείου και Αν. Διευθυντής ΣΕΛΜΕ Αθηνών. 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου και Διευθυντής της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. 

Είχε παρασημοφορηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Αθηναίων, την Ακαδημία Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 79 ΑΔΤΕ.

Ο Θεός να τον κατατάξει ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται όπου και η χορεία των μαϊστόρων ψαλτών υμνεί τα μεγαλεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.