Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

(Εκδόσεις) Σε πρώτη έκδοση τα Αναστασιματάρια των Κυριάκου Κουλιδά και Δανιήλ Πρωτοψάλτου!

Έτοιμα προς έκδοση είναι τα Αναστασιματάρια Κυριάκου Κουλιδά και Δανιήλ του Πρωτοψάλτου, τα οποία μετέγραψε στη νέα γραφή ο δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης Κυριάκος Τζουραμάνης. Πρόκειται για τα αναστασιματάρια με τα οποία εισάγεται στο α΄ μισό του 18ου αιώνα, το νέο στιχηραρικό μέλος   στην ιστορία της εκκλησιαστικής μελοποιίας και τα οποία οι τρεις δάσκαλοι δεν μας παρέδωσαν εξηγημένα.


Το δίτομο αυτό έργο, είναι καρπός της  ερευνητικής  εργασίας του Κυριάκου Τζουραμάνη που τα τελευταία χρόνια μελετά την προέλευση του νέου στιχηραρικού μέλους και τη σχέση του με το παλαιότερο ρεπερτόριο, σε συνδυασμό με τη σπουδή του στην παλαιά σημειογραφία  με δάσκαλο τον Ιωάννη Αρβανίτη. Η μεταγραφή των δύο αναστασιματαρίων στη νέα γραφή, θα καταστήσει γνωστή στον ψαλτικό κόσμο την πρωτόλεια μορφή των αναστάσιμων στιχηρών ιδιομέλων του νέου είδους. Παράλληλα, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ερευνητές και μουσικολόγους να εξετάσουν την εξέλιξη της σημειογραφίας, των   ψαλτικών θέσεων και της μορφολογίας των ήχων.

Πηγή:  Πεμπτουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.