Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (να’) «Ο επιμήκης ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη στη Χώρα της Νάξου». Από την Αρχαιολόγο Ειρήνη Βασιλάκη

Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου
 

Εικ. 1
Ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη βρίσκεται στην ανατολική περιοχή του Μπούργου. Ο Μπούργος (burg = πύργος, φρούριο) ήταν ο οχυρωμένος οικισμός έξω από το ενετικό κάστρο. Το βασικό του περίγραμμα είχε διαμορφωθεί πριν από τις αρχές του 15ου αιώνα. Διακρίνεται από μεγάλη στενότητα χώρου, από τα δαιδαλώδη δρομάκια - πολλά από τα οποία είναι υπόστεγα με οξυκόρυφα τόξα, από χρησιμοποίηση έστω και του ελάχιστου χώρου για κτίσιμο. Οριοθετείται από τρεις πύλες που σώζονται μέχρι σήμερα : α. του Γιαλού ή της Αγοράς στα δυτικά, β. του Προφήτη Ηλία στα νότια και γ. της Εβριακής στα ανατολικά. Οι Χωραΐτες, παρά την στενότητα του οικισμού, κατασκεύασαν εντός των τειχών πλήθος ναών και μονυδρίων (Αγία Παρασκευή, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιος Νικόλαος του Γιαλού, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Παντελεήμονας, Παναγία η Ελεούσα, Τίμιος Σταυρός, Παναγία του Χριστού, Αγία Σοφία, Μέγας Ταξιάρχης, Προφήτης Ηλίας)1

Εικ. 2
Εικ. 3

Ο Μέγας Ταξιάρχης ήταν παλαιό μονύδριο που ανήκε ως μετόχι στην Ιερά Μονή Φανερωμένης. Στο προαύλιο υπάρχει μέχρι σήμερα πηγάδι και μερικοί μαρμάρινοι κίονες. Το καθολικό είναι ναός καμαροσκεπής με εσωτερικά εγκάρσια τόξα. Η τωρινή μορφή του είναι ιδιαίτερα επιμήκης και αυτό οφείλεται στις διαφορετικές οικοδομικές φάσεις που έχει και που είναι διακριτές. Διαθέτει πλούσιο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σημαντικές φορητές εικόνες. Το μαρμάρινο δάπεδο έχει πλάκες διακοσμημένες με το δικέφαλο αετό. Τα κελιά του μονυδρίου πουλήθηκαν το παρελθόν σε ιδιώτες και στις μέρες μας στη θέση τους έχουν ανεγερθεί κατοικίες. (εικ. 1 Άποψη του ξυλόγλυπτου τέμπλου) (εικ. 2 Άποψη της δυτικής πλευράς του ναού εσωτερικά) (εικ. 3 Η Αγία Τράπεζα αποτελούμενη από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση) (εικ. 4 -6 Οι δεσποτικές εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Ταξιάρχη). 

Εικ. 4

Εικ. 5

Εικ. 6

__________________
1 Μαστορόπουλος Γεώργιος, «Ναοί και μονύδρια της Χώρας Νάξου κατά την εποχή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη», ΕΕΚΜ, ΙΘ΄, 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.