Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

(Μουσικό κείμενο) Κοινωνικό του Σταυρού, ήχος Γ', μέλος Άγγελου Σέφκα, επί τη βάσει παλαιών μαθημάτων)

Ως επί το πλείστον, τα κοινωνικά του Σταυρού "Εσημειώθη εφ' ημάς το φως τού προσώπου σου, Κύριε. Αλληλούϊα." έχουν μελωποιηθεί σε ήχο Δ' εκ του Δι, ήτοι "Άγια". Ωστόσο, κατά καιρούς εμφανίστηκαν και σε άλλους ήχους, πχ. Α' ήχο από τον Ιωάσαφ τον Διονυσιάτη. Εδώ παρουσιάζεται μια νέα μουσική σύνθεση σε ήχο Γ' για να καλύψει τις ανάγκες των εορτών τού Τιμίου Σταυρού (Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως, Πρόοδος Τιμίου Σταυρού). Το παρόν έχει συντεθεί κυρίως από θέσεις του αοίδιμου μεγάλου συνθέτη, Πέτρου του Λαμπαδαρίου, και συγκεκριμένα με θέσεις του μαθήματος "Λίαν εύφρανας τούς ορθοδόξους" που αφορά στην Αγία Ευφημία. Το κοινωνικό ολοκληρώνεται με αυτούσιο το πρώτο μέρος του κρατήματος από το ίδιο μάθημα. Η παρούσα σύνθεση επιβεβαιώνει την άποψη πως η Βυζαντινή Μουσική είναι μία εις του αιώνας και δεν είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει τις κλασικές συνθέσεις των προηγούμενων αιώνων, που με σοφία και χάρη συνέθεσαν οι μακάριοι διδάσκαλοι για να έχουν χαρακτήρα διαχρονικό και αξία υψηλοτάτη.

Άγγελος Σέφκας

Download σε μορφή pdf ΕΔΩΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.