Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

(Μουσικό κείμενο) Αργή Δοξολογία, Ήχος Βαρύς Εναρμόνιος εκ του Γα, μέλος Άγγελου Σέφκα

Αργή Δοξολογία σε Ήχο Βαρύ Εναρμόνιο εκ του Γα, σε μέλος Άγγελου Σέφκα, επί τη βάσει της εξήγησης της Αργής Δοξολογίας του Ιερέως και Νομοφύλακος Μπαλάση, όπως εξηγήθηκε από τον ερευνητή και Πρωτοψάλτη Ιωάννη Αρβανίτη.

Η παρούσα αργή δοξολογία συνετέθη με βάση την ομόηχη δοξολογία του μεγάλου μελουργού Μπαλάση. Βέβαια, ο μελοποιός φαίνεται να δανείζεται θέσεις και από την αργή δοξολογία σε ήχο βαρύ εναρμόνιο, εκ του Ζω, του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος. Ο λόγος της σύνθεσης της έγκειται στην μη χρήση όμοιων αργών δοξολογιών σε ήχο βαρύ εναρμόνιο, εκ του Γα, αλλά και στην απλούστευση και καλύτερο τονισμό, ορισμένων θέσεων, αυτής του Μπαλασίου. Μάλιστα, η επανάληψη κοινών γνωστών θέσεων δίνει την ευκαιρία στους ψάλλοντες να μπορούν εύκολα να την αποδώσουν κατά μόνας ή από χορού. Η έκταση δεν υπερβαίνει τους φθόγγους Νη και Πα', ενώ λίγοστές είναι και οι αλλαγές των ήχων. Τέλος, απουσιάζει ένα εκτενές ασματικό, καθώς επαναλαμβάνεται το τρισάγιο με κατάληξη. Τα σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι διορθώσεις είναι καλοδεχούμενα, αφού θα γίνουν προς βελτίωση του ψάλλειν, άρα προς δόξαν Θεού.

Άγγελος Σέφκας

Download σε μορφή pdf ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.