Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

(Μουσικό κείμενο) Δοξολογία σύντομη σε 'Ηχο Πλ.α΄. Μέλος Πρόδρομου Ιωαννίδη η επονομαζόμενη "Φούλα"!

Δοξολογία σύντομη σε Ήχο Πλ.α΄. Το μέλος τού αείμνηστου εξ Αιτωλοκαρνανίας Πρωτοψάλτου Προδρόμου Ιωαννίδη, η επονομαζόμενη "Φούλα".

Σύμφωνα με πληροφορίες τού κ. Νικολάου Νερούτσου, Πρωτοψάλτου τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελεστίνου, η εν λόγω δοξολογία, πρόκειται για σύνθεση Πρόδρομου Ιωαννίδη την οποία παλιά έψελναν στο Αγρίνιο και γενικώτερα στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νερούτσος: "Ο παλιός ιερέας τού χωριού μου -Πετροχώρι Αιτωλοακαρνανίας- ο παπά Αποστόλης, μου είχε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη Δοξολογία, στα πρώτα μου ψαλτικά βήματα. Στις συζητήσεις που κάναμε όταν μου ανέλυε τα διάφορα ψαλτικά ύφη, (Πατριαρχικό, Θεσσαλονίκης κ.λ.π.) μου έλεγε και ότι η ψαλτική έχει αποκτήσει μια έντεχνη πτυχή. Σε αυτό το σημείου μου ανέφερε πάντα για το Άξιον εστίν τού Τσικνόπουλου σε Καρτζιγάρ (μάλλον εννοούσε τού Φιλανθίδου) και για τη Δοξολογία τής "Φούλας".

Χαρακτηριστικά μου έλεγε: "Αυτή η Δοξολογία ξεκινάει από τον Κε και καταλήγει στον κάτω Κε. Η ιστορία λέει ότι ήταν ένας ψάλτης στην Αθήνα, ο Ιωαννίδης, και πέρναγε στο δρόμο έξω από ένα κρατητήριο και άκουσε στο υπόγειο να τραγουδάνε το τραγούδι "Καημένε Αθανασόπουλε, τι σού μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νειάτα σου να χάσεις". Μέσα από αυτό το περιστάτικό σκέφτηκε να γράψει την Δοξολογία που την ονόμασαν "τής Φούλας", για τη Φούλα πού σκότωσε τον Αθανασόπουλο, και εν συνεχεία μου έλεγε τον πρώτο στίχο της Δοξολογίας...." .

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον συνεργάτη της Ιστοσελίδας μας κ. Αλέξανδρο Γεωργουλή, Πρωτοψάλτη τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Λεχαινών Ηλείας που μας απέστειλε την Δοξολογία για το κοινόν όφελος!

Την στοιχειοθεσία της Δοξολογίας έκανε ο κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος.


Download σε μορφή pdf ΕΔΩ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.