Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Εις Μνημόσυνον αιώνιον! Εκδημία Άρχοντος Πρωτονοταρίου τής Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Λαγούρου

Ο Κωνσταντίνος Λαγούρος με τον
Εμμανουήλ Χατζημάρκο (2001)

Την τελευταία του πνοή άφησε Τετάρτη 3 Μαρτίου ε.ε., στο σπίτι του στο Μόντρεαλ, ο Άρχων Πρωτοψάλτης Καναδά και Άρχων Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος Λαγούρος έπειτα από ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Έφυγε» πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια αφήνοντας στην επιστήμη και στον πολιτισμό πολυσήμαντο και ογκώδες πνευματικό και παιδαγωγικό έργο, με διεθνή καταξίωση και αναγνώριση.

Ο Κωνσταντίνος Λαγούρος γεννήθηκε στη Ν. Φιλαδέλφεια το 1930 από μικρασιάτες γονείς και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και θήτευσε ως βοηθός στην έδρα της Μετεωρολογίας με ειδίκευση στη Φυσική της Ατμοσφαίρας. Στα 1958-1960 σπουδάζει, με υποτροφία του γαλλικού κράτους, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στην Ανώτατη Σχολή Μετεωρολογίας της Γαλλίας. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κοντά σε ονομαστούς Κωνσταντινουπολίτες και μικρασιάτες ιεροψάλτες και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη θεωρία της μουσικής, στο Ωδείο Αθηνών.

Το 1967 εγκαθίσταται στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και δίδαξε επί 30 χρόνια ως Καθηγητής της Ανώτερης Φυσικής στο Κολλέγιο Édouard-Montpetit. Την ίδια περίοδο διετέλεσε διευθυντής του εκεί ελληνικού σαββατιανού σχολείου «Όμηρος».

Οι επιδόσεις του στη βυζαντινή μουσική και ψαλτική τέχνη τον καθιέρωσαν στην ιεροψαλτική πρωτοκαθεδρία πλήθους ναών όπως της Παναγίας των Βλαχερνών της Μητρόπολης Νικαίας Πειραιά, του Αγίου Στεφάνου της Μητρόπολης Παρισιού, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της ελληνικής Κοινότητος του Montreal West Island και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μητρόπολης Καναδά όπου συγκρότησε, δίδαξε και διηύθυνε 40μελή Βυζαντινή Χορωδία με πλήθος παραστάσεων σε σημαντικά εορταστικά και κοινωνικά προγράμματα και εκπομπές της καναδικής ραδιοφωνίας.

Από του 1999 δίδαξε Βυζαντινή Μουσική και Υμνολογία στο Ορθόδοξο Τμήμα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Sherbrooke ενώ παράλληλα διηύθυνε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Καναδά στο Μόντρεαλ.

Την 1ην Ιουνίου 1999 του απονεμήθηκε το οφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη Καναδά και το 2011 τιμήθηκε με το οφίκιο του Άρχοντα Πρωτονοτάριου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Κωνσταντίνος Λαγούρος συνεργάσθηκε ως επιστημονικός λημματογράφος με το Λεξικό Πάπυρος-Λαρούς, το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, την 30τομη Μεγάλη Αμερικανική Εγκυκλοπαιδεία και συνέγραψε το 4τομο έργο «Ο κόσμος των φυτών και των ζώων - μεγάλη εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια φυσικών επιστημών: βιολογία, ζωολογία». Έγραψε επίσης φροντιστηριακά μαθήματα για φοιτητές της Φυσικής (Physique de la Musique, κ.ά.) και μετέφρασε στην ελληνική τομίδια της σειράς Que Sais-je? (Η Μετεωρολογία και το Σύμπαν).

Στο μουσικό και εκκλησιολογικό τομέα έγραψε πολλές μουσικές συνθέσεις και κατάρτησε τον «Εορτοδρόμιον Πόνακα» κατά το νέο διορθωμένο ημερολόγιο, αποτελούμενο από 40 πίνακες. Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή «Υπομνήματος εις το Τυπικόν της Εκκλησίας», με τη μελοποίηση όλων των κανόνων του ενιαυτού και με τη σύνταξη Λεξικού των Δύσκολων Λέξεων και Εννοιών των Εκκλησιαστικών Ύμνων.

Τα τελευταία 25 χρόνια ο Κωνσταντίνος Λαγούρος υπήρξε τακτικό Μέλος και Μέλος της μόνιμης επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE), Μέλος των Τιμητικών Επιτροπών των Παγκόσμιων Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» υπό την αιγίδα των Υουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγραψε την εισαγωγή της έκδοσης «Το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μουσείο Παιανίας ΄΄Η Γέννηση του Χριστού΄΄» του Ευάγγελου Ανδρέου και συνεργάσθηκε ως μελουργός με την έκδοση του EUARCE «Δέλτος Ανδρονίκου Μοναχού – αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη».

Εφέτος συμμετείχε στην Τιμητική Επιτροπή των δράσεων της 200ής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα και στην Πενσυλβάνια


Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να τον κατατάξει στους υμνωδούς του ουράνιου Χορού!


Λεζάντα φωτ.:

-Ο Κώστας Λαγούρος (αριστερά) με τον εξέχαστο Μανώλη Χατζημάρκο, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης το 2001.

-Η επίσημη κάρτα της Τιμητικής Επιτροπής «200ή Επέτειος 1821, Ελλάδα-Πενσυλβάνια ΗΠΑ)

https://pahellenicfoundation.org/2021/page-2/


LINKS

http://greekwestisland.org/our-church/our-chanter/?lang=el

https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=108993


Πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.