Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

(Νέα έκδοση) "Άπας γηγενής", ήχος δ΄, μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου. Σπουδή στη χειρόγραφη παράδοση του Μαθηματαρίου

Η μελοποιητική δραστηριότητα του Δανιήλ "Άπας γηγενής" σε Ήχο δ τής Παπαδικής, αποτελεί το αντικείμενο μελέτης και παρουσίασης του πονήματος του κ. Σωτήρη Δεσπότη και του κ. Χρήστου Χαλκιά. Μέσα από μια λεπτομερή μορφολόγηση και ανάλυση του μέλους, ο αναγνώστης κατανοεί τις πληροφορίες που παρέχει το μουσικό κείμενο και η εν συνεχεία η ακρόαση του έργου έρχεται να συμπληρώσει τα όσα η γραπτή παράδοση προσέφερε. Το πόνημα είναι σπουδή στο είδος της μελοποιίας των μαθημάτων ακολουθώντας το τρίπτυχο: μουσικό κείμενο-ανάλυση-ερμηνεία.

Υπηρετώντας την ψαλτική τέχνη και επιστήμη μέσα από το δίπτυχο πράξη και θεωρία, προσφέρεται στο φιλόμουσο κοινό η έρευνά μας. Ένα μουσικό μάθημα θεωρητικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων, το οποίο λόγω της χρονικής του διάρκειας δεν παρουσιάζεται τόσο στον λατρευτικό χώρο της ορθοδόξου εκκλησίας όσο και σε συναυλιακές δραστηριότητες που σχετίζονται με το μουσικό πλούτο της ψαλτικής μας κληρονομιάς.

Ο κίνδυνος που διατρέχουν να περάσουν στην ιεροψαλτική λήθη μουσικά μαθήματα παρόμοιας χρονικής διάρκειας, μας οδήγησε στο να προβούμε σε αυτή την έκδοση, η οποία παρουσιάζεται με τρόπο που θεωρούμε ικανό και επαρκή, για να αποτελέσει γενική μέθοδο ερευνητικής μελέτης των μελών της ψαλτικής μας τέχνης.

Τα σύντομα σχόλια για τη ζωή και το έργο του μελοποιού, καθώς και μία σειρά περιληπτικών πληροφοριών περί βασικών χαρακτηριστικών του ποιητικού κειμένου του μαθήματος, ακολουθούνται από λεπτομερή ανάλυση, για τη μελέτη της λειτουργικότητας των μουσικών στοιχείων του έργου και από μορφολόγηση, για τη μελέτη της δομής του μουσικού οικοδομήματος.

Στην παρούσα έκδοση όλες οι πληροφορίες για το μουσικό μάθημα «Άπας γηγενής» συγκεντρωτικά παρέχονται στη μουσική κοινότητα, προσφέροντας με ευέλικτο τρόπο την πρόσβαση στην πληροφορία.

Σελίδες - 64
Περιλαμβάνει - CD
Τιμή: 13.50€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.