Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

(Μουσικό ηλεκτρονικό βιβλίο) Αναστασιματάριον Αργόν και Σύντομον Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου, επιμέλεια Προκοπίου Φέσσα!

Με πολλή χαρά αναρτούμε στην ιστοσελίδα μας μία πολύ σημαντική εργασία τού Λαμπαδαρίου τού Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Περιστερίου κ. Προκοπίου Φέσσα, το Αναστασιματάριον του Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου τής Μ.τ.Χ.Ε., σε ηλεκτρονική μορφή.

"... Η παρούσα έκδοση είναι βασισμένη σε ψηφιοποιημένη έκδοση τού 1865, ενώ σε όσα σημεία το κείμενο ήταν φθαρμένο ή δυσανάγνωστο χρησιμοποιήθηκε για διασταύρωση έντυπη έκδοση τού 1865 σε άριστη κατάσταση.

Στο κείμενο έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις εμφανών σφαλμάτων στην μελωδική γραμμή, λανθασμένων μαρτυριών και φθορών όπως και ορθογραφικών λαθών.

Για την ευκολότερη χρήση του βιβλίου έγινε αναδιάταξη της θέσης ορισμένων μελών: π.χ. αμέσως μετά τα αργά στιχηρά και απόστιχα τέθηκαν τα σύντομά τους, τα εωθινά δοξαστικά συγκεντρώθηκαν όλα μαζί, το ίδιο και οι Τιμιωτέρες και οι Δοξολογίας. Τα μέλης τής Λειτουργίας επίσης τέθηκαν εν συνόλω στο τέλος του βιβλίου.

Για λόγους πληρότητος έγιναν οι εξής προσθήκες μουσικών κειμένων:
α) Τα ελλείποντα τρία καθίσματα τής β΄ στιχολογίας του γ΄ ήχου προσαρμόστηκαν στο ήδη υπάρχον "Την ωραιότητα" τού Κωνσταντίνου και χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά κάποιες γραμμές από τα αντίστοιχα του Ιωάννου.
β) Η δοξολογία τού Μανουήλ σε βαρύ εναρμόνιο.
γ) Τα σύντομα Δόξα και Νυν του Βαρέος Ήχου.
δ) Οι Μακαρισμοί του πλ.δ΄
ε) Τα αργά Πεντηκοστάρια μετά τον Ν΄ Ψαλμό, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου.

Η ιδιαιτερότητα τέλος αυτού τού δημιουργήματος έγκειται στο ότι δεν περιορίζεται στην συνήθη ύλη των Αναστασιματαρίων αλλά επιπροσθέτως εμπεριέχει σχεδόν όλα τα μέλη των Κυριακάτικων ακολουθιών όπως: Τριαδικά τού Μεσονυκτικού, μέλη του Εσπερινού (Φως ιλαρόν, Προκείμενον, μέλη τής Αρτοκλασίας) αλλά και μέλη τής Λειτουργίας (Τυπικά, Μακαρισμοί, Εισοδικό, Τρισάγιο, μέλη χειροτονίας, Άξιον εστίν κατ ήχον. ύμνοι απολύσεως), οι κανόνες και τα τροπάρια των Παρακλήσεως και η νεκρώσιμη ακολουθία, επιπροσθέτως έχουν συμπεριληφθεί αργοί αναβαθμοί, αργό Αινείτε και αργές Τιμιωτέρες σε όλους τους ήχους..."

(Εκ του προλογικού σημειώματος)

Ο Χορός Ψαλτών συγχαίρει τον κ. Προκόπιο Φέσσα για την πολύ σπουδαία του εργασία την οποία προσφέρει στο φιλόμουσο αναγνωστικό κοινό προς δόξαν Θεού.

Download σε μορφή pdf:ΕΔΩ

Εν συνεχεία παραθέτουμε μικρό δείγμα από την παρούσα σημαντική εργασία!














1 σχόλιο:

  1. Ta ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ, είναι πενιχρά.
    Πιστεύω θα'ναι ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα, τουλάχιστον σ'εμας τους νέους. Ο Θεός ας ανταποδώσει την ευγνωμοσύνη μας, με την ανοιχτοχεριά Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.