Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Αναγγελία Η΄ Διεθνούς Μουσικολογικού & Ψαλτικού Συνεδρίου Ι.Β.Μ.! "Η μουσική τυπογραφία τής Ψαλτικής Τέχνης - 200στη επέτειος: 1820/21-2021"

 Το ανά τριετία συγκαλούμενο από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, Η΄ Διεθνές Συνέδριο, Μουσικολογικό και Ψαλτικό, με τον γενικό τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο, Τετάρτη έως Σάββατο, 15-18 Δεκεμβρίου 2021, στην Αθήνα. Το φετινό, όγδοο κατά σειρά, Συνέδριο συγκαλείται σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).


Και το φετινό Συνέδριο διατηρεί τον καθιερωμένο από τα προηγούμενα Συνέδρια διττό χαρακτήρα· επιστημονικό-μουσικολογικό και ψαλτικό-καλλιτεχνικό. Ο σχεδιασμός αυτός χωράει όλους τους επιστήμονες και ψάλτες-μουσικολόγους και όλους τους ψάλτες-καλλιτέχνες και επιτρέπει την επιλογή τεσσάρων-πέντε Χορών Ψαλτών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θεματολογία

Kάτω απ’ τον κεντρικό θεματικό άξονα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», το παρόν συνέδριο θα έχει το ακόλουθο θέμα: «Η μουσική τυπογραφία της Ψαλτικής Τέχνης· 200στη επέτειος: 1820/21–2021». Η επινόηση της μουσικής τυπογραφίας της Ψαλτικής αποτελεί ορόσημο στην ψαλτική ιστορία, που συνδέεται με την σημειογραφική μεταρρύθμιση της Νέας Μεθόδου (1814/15).

Καλούνται οι επιστήμονες μουσικολόγοι και οι μουσικολογούντες ψάλτες να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαλόγου και την διασάφηση συγκεκριμένων ζητημάτων κατά τις ακόλουθες θεματικές πτυχές:

• Ιστορία της μουσικής τυπογραφίας της Ψαλτικής (συνθήκες, πρόσωπα, γεγονότα, εξέλιξη).
• Τεχνική εξέλιξη και ψαλτική τυπογραφία: από την χειρωνακτική στοιχειοθεσία στην ψηφιακή επεξεργασία μουσικού κειμένου.
• Σημειογραφία και τυπογραφική αισθητική.
• Τυπογραφία, διάδοση και διδασκαλία της Ψαλτικής.
• Βιβλιογραφία της Ψαλτικής Τέχνης.
• Πενήντα χρόνια του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας και επιστημονικής προσφοράς του Γρ. Θ. Στάθη.
• Τριάντα χρόνια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ανάπτυξης των βυζαντινομουσικολογικών σπουδών.

Οργάνωση – σχεδιασμός

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μ. Βασιλείου 15, 11854 Ρούφ), κατά το τριήμερο 15-18 Δεκεμβρίου 2021, Τετάρτη ως Παρασκευή, πρωί και απόγευμα, και Σάββατο πρωί. Οι βραδυνές ψαλτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ιερό μητροπολιτικό ναό των Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

***

Ο σχετικός γενικός σχεδιασμός είναι ο ακόλουθος:

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

– πρωί: έναρξη – προσφωνήσεις – ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
– απόγευμα – βράδυ (ι.μ.ν. Αθηνών): Επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα του ΙΒΜ με ομιλία του Ομοτ. Καθηγητή Γρηγορίου Στάθη και ψαλτική εκδήλωση με τον περίφημο Χορό Ψαλτών «Οι Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης».

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

– πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
– απόγευμα: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις η και ολιγόλεπτες εισηγήσεις
– βράδυ (ι.μ.ν. Αθηνών): ψαλτική εκδήλωση (δύο Χοροί Ψαλτών)

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

– πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
– απόγευμα: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις η και ολιγόλεπτες εισηγήσεις
– βράδυ (ι.μ.ν. Αθηνών): τέλεση της Ακολουθίας Τριθέκτη του Βυζαντινού Κοσμικού Τυπικού της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας και του Κοντακίου των Χριστουγέννων – τάξις και μέλος Γρηγορίου Στάθη (δύο Χοροί Ψαλτών)

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

– πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
– μεσημέρι: συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – λήξη του Συνεδρίου
πρόσκληση

Καλούνται οι επιστήμονες – ερευνητές της θεωρίας και πράξεως της Ψαλτικής Τέχνης, –πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μουσικολόγοι και ψάλτες–, που ασχολούνται με κάποια πτυχή του θέματος του Συνεδρίου, να συμμετάσχουν στο Συνέδριο.
συμμετοχή

Η συμμετοχή αφορά είτε στην παρουσίαση επιστημονικής ανακοινώσεως, διάρκειας 20 λεπτών της ώρας, κατά τις πρωινές θεματικές ενότητες, είτε σε ολιγόλεπτη παρουσίαση, διάρκειας 10 λεπτών της ώρας κατά τις απογευματινές θεματικές ενότητες.

Κατά τις απογευματινές συνεδριάσεις θα υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα αναρτήσεως σχετικών πινάκων, δηλαδή φωτογραφιών σελίδων χειρογράφων – πινάκων θεωρητικών ζητημάτων – βιβλιογραφικής ενημερώσεως κ.α. καθώς και παρουσιάσεως πρωτοτύπου ηχητικού υλικού.

Και βέβαια ζητείται συμμετοχή ψαλτών και ακροατών: «δεύτε οι φιλορρήμονες, πλήθος των μουσικών τε».

Για όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής χρειάζεται να υποβληθεί στην Οργανωτική Επιτροπή μέχρι 30 Αυγούστου 2021 δήλωση με την σαφή διατύπωση του θέματος της ανακοινώσεως και περίληψη μέχρι 300 λέξεις, στην ελληνική η αγγλική γλώσσα, είτε μέσω του Easy Chair Conference System (προτείνεται)
https://easychair.org/conferences/?conf=icmp2021
είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου conference@ibyzmusic.gr

Οι προτάσεις συμμετοχών θα αξιολογηθούν μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή.

Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι η Ελληνική και Αγγλική.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε ομιλητή ορίζεται στα 50 ευρώ. Η Οργανωτική Επιτροπή αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδα, θα προτείνει όμως πιθανές επιλογές διαμονής και διατροφής σε ειδικές για τους συνέδρους τιμές.
τρόπος πληρωμής

Το κόστος συμμετοχής θα καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα σημειώνεται στην επιστολή αποδοχής της Οργανωτικής Επιτροπής προς τους ομιλητές.

Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή

• Γρηγόριος Θ. Στάθης, Ομότιμος Καθηγητής – Πρόεδρος
• Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, Καθηγητής – Γραμματεύς
• Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Αναπλ. Καθηγητής
• Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής
• Φλώρα Κρητικού, Αναπλ. Καθηγήτρια

Γραμματεία, Συντονιστική – Εκτελεστική
• Γρηγόριος Αναστασίου, Διδάκτωρ gr_anastasiou@yahoo.gr
Τηλ. & Fax (+30)210 3843545
Κιν. Τηλ. (+30)6942576845
Web site: www.ibyzmusic.gr
E-mail: conference@ibyzmusic.gr






Πηγή: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.