Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

(Εις μνημόσυνον αιώνιον) Εκδημία Δασκάλου Ψαλτικής Τέχνης Λαζάρου Κουζηνοπούλου!

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ψαλτικής Τέχνης έκλεισε σήμερα το πρωί της 27ης
 Δεκεμβρίου 2023, με την εκδημία του μεγάλου δασκάλου και επί σειρά ετών Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών (1974-2002) Λαζάρου Κουζηνοπούλου.

Σε ηλικία 97 ετών και μετά από 70 και πλέον έτη συνεχούς ΑΦΑΝΟΥΣ διακονίας και προσφοράς ως Πρωτοψάλτης αλλά κυρίως ως δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο πάνω στη Βυζαντινή Μουσική, αλλά και ένα πολύ σημαντικό αριθμό μαθητών!

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10.30 π.μ. στο Κοιμητήριο Καισαριανής!


Εξοδιαστικόν κυρ Λαζάρου Κουζηνοπούλου του Διδασκάλου μου.

Κάπου είχα διαβάσει πως «Αρχή, Μέση και Τέλος της μαθητείας ο Διδάσκαλος εστίν». Θα πρέπει να βιώσει κάποιος τη σχέση αυτή την ιερή, που αρχή έχει και τέλος δεν έχει, ώστε να αντιληφθεί το ύψος και το βάθος της παραπάνω ρήσης. Έδωσε ο Θεός να ανήκω στην ευλογημένη εκείνη τάξη των μαθητών, που έζησαν και βίωσαν τη σχέση Δασκάλου με μαθητή σε όλη της την έκταση. Δάσκαλος μου ο αοίδιμος πλέον κυρ Λάζαρος Κουζηνόπουλος, ο οποίος από τα προχτές «επλήρωσε το κοινόν χρέος» κατά πως λέει ο βυζαντινός κωδικογράφος, και πλέον ψάλλει μετα τον Αγίων Μελωδών, των παλαιών μεγάλων Διδασκάλων και Πρωτοψαλτών, τα μεγαλεία του Θεού.

Ο κυρ Λάζαρος ο Δάσκαλος μου, ήταν Δάσκαλος του παλαιού καιρού. Τον χαρακτήριζε η γνώση και η αυστηρότητα. Η γνώση είναι αποτέλεσμα της αφιέρωσης στη μελέτη και η αυστηρότητα αποτέλεσμα της αγάπης για την μετάδοση της γνώσης. Γινόταν αυστηρός κάθε που το λάθος έτεινε να γίνει συνήθεια και δεν ήθελε οι μαθητές του να εθιστούν στα λάθη και στις κακές συνήθειες. Αυτή η αυστηρότητα λοιπόν, είναι αγία και ευλογημένη και χαρακτηρίζει λίγους Δασκάλους, που αγαπούν την ακρίβεια και θέλουν να διδάξουν το μαθητή τους έτσι, ώστε αύριο μεθαύριο να υπερβεί και αυτούς τους ίδιους. Είναι και μια μορφή θυσίας και κόπου πολλού αυτό και χαρακτηρίζει ελάχιστους. Αυτής της κουλτούρας οι Διδάσκαλοι είναι αληθινοί και ασκούν πατρότητα στους μαθητές τους. Τέτοιος ήταν και ο κυρ Λάζαρος ο δικός μου Δάσκαλος.

Μας έμαθε, μας δίδαξε, μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε πολύ. Ήταν Δάσκαλος στην τάξη και φίλος στον καφέ. Είναι χάρισμα η διάκριση κατά τους Πατέρες και ο Δάσκαλος μου την κατείχε. Ήξερε στην τάξη να σταθεί όπως πρέπει, όμως ήξερε και τη στιγμή της αναψυχής να χαλαρώνει και να ευθυμεί. Απολάμβανε την παρέα και χαιρόταν τη στιγμή. Μας δίδαξε πολλά για τη Μουσική μα και για τη ζωή. Μας έδωσε γνώση από τη γνώση του και πείρα από την πείρα του. Μας έμαθε τα μικρά της Μουσικής που τελικά αυτά είναι τα μεγάλα και ουσιαστικά. Μας έμαθε ρυθμό, απόλυτο θα έλεγα ρυθμό, διαστήματα με ακρίβεια, ερμηνεία των σημαδιών και έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα. Μας έμαθε να ακούμε, πράγμα σημαντικό, και να μην παρασυρόμαστε από ωραίες φωνές που δεν έχουν τίποτα να πουν, αλλά από σωστές φωνές που ψάλλουν και μελωδούν. Γιατί ο αληθινός Μουσικός, εκεί που όλοι βλέπουν νότες αυτός βλέπει μουσικές φράσεις και εκεί που όλοι μένουν στο προφανές εκείνος βλέπει και εισέρχεται στο κεκρυμμένο της τέχνης. Τέτοιος Μουσικός ήταν ο κυρ Λάζαρος ο Δάσκαλος μου.

Πολλά αξίζει να γράψω και να πω για τον Δάσκαλο μου, όμως τα μάτια μου βουρκώνουν και η ψυχή μου θρηνεί. Θα ήθελα με κάποιο τρόπο να αποτυπώσω της καρδιάς μου τα βιώματα και την αγάπη και την πολλή ευγνωμοσύνη για τον Δάσκαλο μου, μα είναι δύσκολο να γραφτούν τόσα πολλά σε λίγες γραμμές. Τα κρατώ μέσα μου και τα κάνω προσευχή και ικεσία και ευχαριστία προς τον Θεό, γιατί αξιώθηκα να μαθητεύσω παρα πόδας Διδασκάλου ικανού και πολυτίμου, κυρ Λαζάρου την επίκληση Κουζηνοπούλου ού η μνήμη είη αγία!

Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή σου αγαπημένε μας και ακούραστε ΔΑΣΚΑΛΕ!

Ο ελάχιστος των μαθητών σου,
Δημήτριος Γ. Παπάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.