Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! (του Στέφανου Χωριανόπουλου)

Κυριακή της Ορθοδοξίας

20.03.2016

Στέφανου Χωριανόπουλου
Θεολόγου


Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων

Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης, 

τέλη 16ου - αρχές 17ου αιώνα μ.Χ
Εορτάζοντας σήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας συνειδητοποιούμε τον τελικό θρίαμβο της Εκκλησίας μας εναντίων των εικονομαχικών ερίδων που Την ταλαιπώρησαν για πάνω από εκατό χρόνια. Οι έριδες αυτές παρόλο που δεν άφησαν κάποιο αιρετικό κατάλοιπο από πλευράς εικονομάχων μέσα στην ιστορία, καθώς οι κακοδοξίες των εικονομάχων δεν επέζησαν μετά την αναστήλωση των εικόνων,
η πίστη της Ορθοδοξίας άφησε μία ανεξίτηλη σφραγίδα μέσα στους τομείς του της εκκλησιαστικής ζωής.

Κατά την περίοδο αυτή των εικονομαχικών ερίδων βλέπουμε μεγάλη άνθιση του μοναχισμού όπου οι μοναχοί αποτέλεσαν τους μέγιστους θεματοφύλακες της πίστεως και αναδείχθηκαν σε μάρτυρες και ομολογητές. Τα μοναστήρια αποτέλεσαν τα κύρια πνευματικά κέντρα της πατερικής πνευματικότητας όχι μόνο με την οργανωμένη αντιγραφή και μελέτη των πατερικών έργων αλλά και με την πνευματική χειραγώγηση όλων εκείνων που προσέτρεχαν σε αυτά. Η εκκλησιαστική γραμματεία, η υμνολογία, η λειτουργική αλλά ακόμα και η μουσική, η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική διασώθηκαν εξελίχθηκαν και παραδόθηκαν στις επόμενες γενεές εξ αιτίας αυτής της μοναστικής άνθισης.

Ακόμα λοιπόν σε τόσο δύσκολες καταστάσεις η Εκκλησία μας πάντα βρίσκει τον τρόπο να ζει εν Αγίω Πνεύματι , οτιδήποτε είναι ξένο ως προς την ζωή Της κοιτάει να το αποβάλλει με σκοπό να διατηρήσει την ενότητα μεταξύ των μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.