Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Εις μνημόσυνον αιώνιον! Εκδημία Βασιλείου Σπυριδόπουλου! Γράφει ο Άρχων Μαΐστωρ τής Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου.

Σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 κοιμήθηκε σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο,  ο Άρχων Πρωτοψάλτης τής Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βασίλειος Σπυριδόπουλος, ο οποίος διακόνησε για 40 συναπτά έτη (10 χρόνια ως Λαμπαδάριος και 30 ως Πρωτοψάλτης) το Αναλογίο τού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυούχου τής πόλεως Θεσσαλονίκης!

Εις μνημόσυνον τής εκδημίας τού αειμνήστου Πρωτοψάλτου ο Άρχων Μαΐστωρ τής Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από τη γνωριμία και την φιλία που είχε με τον εκλιπόντα!

ΕΚΔΗΜΙΑ ΦΙΛΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

Γράφει 
ο Άρχων Μαΐστωρ τής Μ.τ.Χ.Ε.
Γεώργιος Χατζηθεοδώρου

Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του εξαίρετου συναδελφου και φίλου μου Βασίλη Σπυριδόπουλου.

Με το Βασίλη Σπυριδόπουλο, γνωρίσθηκα προσωπικά όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη  του 2000 για μια εκδήλωση  με τη χορωδία μου.

Ο Άρχων Μαΐστωρ Γεώργιος Χατζηθεοδώρου
  μαζί με τους αείμνηστους Άρχοντες Πρωτοψάλτες
Αθανάσιο Καραμάνη και Βασίλειο Σπυριδόπουλο
Πήγα Κυριακή πρωί στον Άγιο Δημήτριο επειδή έψαλλε και ακόμα ψάλλει στο αριστερό ψαλτήρι ο μαθητής μου ο Χαράλαμπος Τζινευράκης. Πλησίασα το αναλόγιο του Σπυριδόπουλου και του  συστήθηκα (του είχε προηγουμένως μιλήσει και ο Τζινευράκης για μένα).

Από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα την ευγένεια και την προσήνεια του χαρακτήρα του. Μου έδωσε δίπλα του θέση στο αναλόγιο  και μου παραχώρησε να ψάλλω τις καταβασίες που ήταν εκείνη τη στιγμή ώρα να ψαλθούν, κάτι από τους αίνους  και αργότερα το αποστολικό ανάγνωσμα.

Στη συνέχεια ψάλλοντας μαζί διαπίστωσα την εξαίρετη ποιότητα του ύφους του, το θαυμάσιο ηχόχρωμα της  φωνής του, όπως και τη σοβαρότητα με την οποία ερμήνευε τα μέλη και κατηύθυνε την υπόλοιπη χορωδία του. Επρόκειτο για σπουδαίο ψάλτη, που επάξια επάνδρωνε το αναλόγιο στο οποίο ο προκάτοχός του, ο περίφημος Χρύσαναθος είχε δημιουργήσει δυσκαταμάχητη παράδοση.

Έκτοτε συναντηθήκαμε μερικές φορές και διατηρήσαμε επικοινωνία  η οποία περιστρεφόταν κυρίως σε θέματα θεωρητικά τις ψαλτικής μας τέχνης, για τα οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συχνά ζητούσε τις απόψεις μου.

Ήπιος και χαμηλών τόνων χαρακτήρας και ταπεινός στη προβολή της θέσης του στον ιεροψαλτικό κόσμο. Αυτό νομίζω συνετέλεσε και στο γεγονός το ότι δεν ακουγόταν και δεν προβαλλόταν όσο του άξιζε. Πιστεύω όμως πως όσοι τον γνώριζαν καλά  είχαν πλήρη επίγνωση της αξίας του ως ανθρώπου και ως μεγάλου Πρωτοψάλτη στον πρώτο ναό της Θεσσαλονίκης.

Έφυγε, λοιπόν, ένας φίλος και εξαίρετος συνάδελφος, ο οποίος τίμησε υπεράξια το αναλόγιο στο οποίο  επί πολλά χρόνια υπηρέτησε και  κατά την ταπεινή γνώμη υπήρξε,  τηρουμένων των σημερινών αναλογίων και καταστάσεων, ένας ακόμα από  τους μεγάλους λειτουργούς της ψαλτική μας τέχνης στη ψαλτομάνα Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Ο Θεός να τον κατατάξει ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται όπου και η χορεία των μαϊστόρων ψαλτών υμνεί τα μεγαλεία του.


Ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης τής Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βασίλειος Σπυριδόπουλος ψάλλει το Β΄ Εωθινό Δοξαστικό!

2 σχόλια:

  1. Ο εκλιπών Βασίλειος Σπυριδόπουλος υπήρξε ως Ιεροψάλτης πολύ καλός σε γνώσεις της Λατρευτικής Δογματικής Μουσικής . Θείο δώρο το τάλαντο της καλλιφωνίας που κατείχε και αξιέπαινος ως προς την μάθηση της Ψαλτικής τεχνικής που απέκτησε από τους διδασκάλους , αλλά κι από την μελέτη της Παλαιάς Ψαλτικής Γραμματείας . Είθε οι νεώτεροι να βαδίζουν στα μουσικά του βήματα , ώστε να συνεχισθεί η Παράδοση στην Ορθή Ψαλτική Τεχνοτροπία . Καλό πέρασμα προς το Φώς Βασίλειε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο εκλιπών Βασίλειος Σπυριδόπουλος υπήρξε ως Ιεροψάλτης πολύ καλός σε γνώσεις της Λατρευτικής Δογματικής Μουσικής . Θείο δώρο το τάλαντο της καλλιφωνίας που κατείχε και αξιέπαινος ως προς την μάθηση της Ψαλτικής τεχνικής που απέκτησε από τους διδασκάλους , αλλά κι από την μελέτη της Παλαιάς Ψαλτικής Γραμματείας . Είθε οι νεώτεροι να βαδίζουν στα μουσικά του βήματα , ώστε να συνεχισθεί η Παράδοση στην Ορθή Ψαλτική Τεχνοτροπία . Καλό πέρασμα προς το Φώς Βασίλειε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.