Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020

Μελίσματα Ψαλτικής (τ΄) Μέλη Μαθηματαρίου (Είς τον Άγιον Νικόλαον)! (13)

Μελίσματα Ψαλτικής
Μέλη Μαθηματαρίου
Εις την εορτή τού Αγίου Νικολάου


Περιεχόμενα Αναρτήσεως
"Νέος Αβραάμ εδείχθης, Νικόλαε" Μέγιστον μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη στ΄ Δεκεμβρίου προς τον Άγιο Νικόλαο, μελοποιηθέν υπό Ιωάννου Πρωτοψάλτου σε Ήχο Πρώτο. 

Ψάλλουν: α) Ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Ντάβος, Εφημέριος Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων Αττικής.

β) Ο Χορός Ψαλτριών "Αι 'Αδουσαι" υπό τήν χοραρχία τής Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α και Πτυχιούχο Μουσικολογίας Του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Δρ. Σέβης Μαζέρα.

"Νέος Αβραάμ εδείχθης, Νικόλαε" 
Μέγιστον μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Τη στ΄ Δεκεμβρίου προς τον Άγιο Νικόλαο 
Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου, 'Ήχος Πρώτος. 
Ψάλλει ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Ντάβος
Εφημέριος Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων Αττικής.


"Νέος Αβραάμ εδείχθης, Νικόλαε" 
Μέγιστον μάθημα εκ του Μαθηματαρίου
Τη στ΄ Δεκεμβρίου προς τον Άγιο Νικόλαο 
Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου, Ήχος Πρώτος. 
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτριών "Αι 'Αδουσαι" υπό τήν χοραρχία 
τής Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α και Πτυχιούχο Μουσικολογίας 
Του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Δρ. Σέβης Μαζέρα.α) Οι παραπάνω ηχογραφήσεις των μαθημάτων προέρχονται από το έργο «Μαθηματάριον: Ερμηνευτική και Μουσικολογική Σπουδή, Αθήναι 2017», σε επιμέλεια και συντονισμό του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, και υπάρχει δημοσιευμένη ΕΔΩ.

β) Τόσο η εικόνα του εξωφύλλου, που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, όσο και το μουσικό κείμενο του μαθήματος προέρχονται από την επανέκδοση του γ΄ τόμου της Πανδέκτης (Κωνσταντινούπολη, 1851), η οποία έγινε με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου στο πλαίσιο του ως άνω ψαλτικομουσικολογικού έργου και έλαβε τον τίτλο «Μαθηματάριον, ήτοι ανθολογία των μεγίστων μαθημάτων πάσης της εκκλησιαστικής ενιαυσίου ακολουθίας. Ακριβής μετατύπωσις της πατριαρχικής εκδόσεως του 1851, Αθήναι 2017». Ευχαριστούμε θερμώς τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο για την χορήγηση της άδειας να δημοσιεύσουμε το παραπάνω υλικό (εξώφυλλο, μουσικό κείμενο, 1η ηχογράφηση) με την μορφή μαγνητοσκοπίου, καθώς και την Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α και Πτυχιούχο Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Δρ. Σέβη Μαζέρα. για την ηχογράφηση τού Χορού της.

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΨΑΛΤΡΙΩΝ 'ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ' ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΣΑΣ. ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ ΣΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΈΡΓΟ ΖΩΗΣ. ΝΑ ΈΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ! ΧΟΡΟΣ ΨΑΛΤΡΙΩΝ 'ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ'- ΒΟΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.