Τρίτη 19 Απριλίου 2022

(Μουσικό κείμενο) Και νυν Αίνων "Η Βεβυθισμένη τη αμαρτία" συμπληρωμένο. Προσαρμογή μέλους Δημήτριος Παπάνης

Κατά την Ακολουθία τού Όρθρου τής Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης και συγκεκριμένα κατά το "Καί νῦν..." των Αίνων, στο Ιδιόμελο "Ἡ βεβυθισμένη τῇ ἁμαρτίᾳ" παρατηρούμε ότι σε όλα τα μουσικά κείμενα απουσιάζουν δύο φράσεις σε σχέση με το λειτουργικό κείμενο. Η πρώτη φράση που απουσιάζει είναι: "Ἴδε ὁ ἔχων ἐξουσίαν συγχωρεῖν ἁμαρτίας..." και η δεύτερη παράληψη είναι από την φράση "... ἐκ τοῦ κλύδωνος τῆς ἁμαρτίας μου δέομαι..." οι λέξεις "...μου δέομαι...". Πρώτος που συμπεριέλαβε αυτές τις δύο παραλήψεις σε μουσικό κείμενο ήταν ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης στο μουσικό βιβλίο "Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα", σελ. 64, Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2004. 

Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση, στοιχειοθετήσαμε το εν λόγω Ιδιόμελο επί τη βάσει Πέτρου Λαμπαδαρίου και αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη. Την προσαρμογή τού μέλους πραγματοποίησε ο Λαμπαδάριος τού Ι.Μ. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου κ. Δημήτριος Παπάνης. 

Download σε μορφή pdf ΕΔΩΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.