Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

(Νέα Έκδοση) Σύντομον Αναστασιματάριον Πέτρου Πελοποννησίου! Επιμέλεια Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!


Κυκλοφόρησε το Σύντομον Αναστασιματάριον του Πέτρου Πελοποννησίου, τρίτο μελέτημα στη σειρά Βατοπαιδινή Μουσική Βίβλος – Μουσικολογικά Μελετήματα των εκδόσεων της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου σε επεξεργασία, μεταγραφή και επιμέλεια χειρογράφων και μουσικών κειμένων του Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου.

Το Μελέτημα αποτελείται από το βιβλίο και την επισυναπτόμενη ψηφιακή κάρτα.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, έπειτα από τη σύντομη αναφορά στην διαδρομή του Αναστασιματαρίου του Πέτρου, εστιάζει στην αντιμετώπισή του τόσο από τους διάφορους ερευνητές όσο και από αυτούς που εισηγούνται την ψαλμώδησή του μέσα από τη μια ή την άλλη (συνήθως τη δική τους) «παράδοση» – προφορική και γραπτή. Στη συνέχεια προσφέρεται το μουσικό κείμενο του Αναστασιματαρίου σε αντικριστή παράθεση: αριστερά το Σύντομο Αναστασιματάριο του Πέτρου στην παλαιότερη γραφή από αυτόγραφο του Πέτρου Βυζαντίου και δεξιά πληκτρολογημένο κείμενο στη Νέα Μέθοδο (εξήγησις Γρηγορίου Λαμπαδαρίου, επιδιόρθωσις δε Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος) στηριγμένο σε δύο χειρόγραφα, τα οποία συμπληρώνονται από τα ευρισκόμενα μέλη στην πρώτη έντυπη έκδοση του Αναστασιματαρίου του 1820.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου {Επίμετρον] καταδεικνύεται η άρρηκτη σχέση της ψαλτικής γραφής (Παλαιάς και Νέας) και ο ασφαλής δρόμος προσέγγισης της παλαιάς μέσα από την οικεία, εν πολλοίς, Νέα Μέθοδο: πρόκειται για κίνηση από το σήμερα προς το χθες της ψαλτικής, με την αυτονόητη τήρηση των κανόνων ώστε η αμφίδρομη πορεία να είναι τεκμηριωμένη και ασφαλής.


Τα κεφάλαια που αναπτύσσονται στο Επίμετρον είναι τα εξής:
  • Εισαγωγή του Επιμέτρου
  • Συνοπτική μορφή του Συντόμου Αναστασιματαρίου με βάση το αυτόγραφο του Πέτρου Βυζαντίου και την πρώτη εξήγησή του
  • Σύγκριση Συντόμων Αναστασιματαρίων στην Νέα Μέθοδο γραφής
  • Ο ποικιλματικός πλούτος του συνοπτικού μουσικού κειμένου
  • Η εξήγηση της Παλαιάς γραφής και η κατανόηση του συντόμου μέλους
  • Η διά της Νέας Μεθόδου προσέγγιση της παλαιότερης γραφής
Η επισυναπτόμενη ψηφιακή κάρτα δεδομένων περιλαμβάνει: α. το σύντομο Αναστασιματάριο του Πέτρου Πελοποννησίου (συνοπτική μορφή) στην παλαιότερη γραφή, σε δύο ανέκδοτα αυτόγραφα, του Πέτρου Βυζαντίου και του Αποστόλου Κώνστα του Χίου· β. πλήρη τα κεφάλαια του βιβλίου με τα μουσικά κείμενα και παραδείγματα, που για εξοικονόμηση χώρου δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό· γ. ηχητικά ντοκουμέντα με εκτελέσεις των ύμνων του συντόμου Αναστασιματαρίου του Πέτρου από χορωδίες και μονωδούς, τα οποία σε πολλά σημεία τους αναδεικνύουν την δύναμη που κρύβει μέσα του το «λιτό και απέριττο» των πρώτων εξηγήσεων.

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

Σελίδες: ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ (ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 3) 432

Βιβλιοδεσία: Καλλιτεχνική, σκληρή

ISMN 979-0-801172-10-5

Έκδοση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2022

Τιμή: 50 ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 35 ευρώ για όσους το παραγγείλουν εδώ: www.vatopedi.gr

Παραγγελίες: ekthesi@vatopedi.gr
Πηγή: https://www.pemptousia.gr

2 σχόλια:

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.