Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! (του Στέφανου Χωριανόπουλου)

28/02/2016

Στέφανου Χωριανόπουλου
Θεολόγου

Η οδός της Μετάνοιας

Την περίοδο αυτή του Τριωδίου όλοι ζούμε την κοινή εμπειρία της Εκκλησίας μας, η οποία μας προετοιμάζει ψυχικά και σωματικά να μπούμε στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με σκοπό να αγωνισθούμε και να μετέχουμε με καθαρή καρδιά στην Ανάσταση του Κυρίου μας. Αυτή η είσοδός μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αν δεν είχε προνοήσει η Αγία μας Εκκλησία να μας υπενθυμίσει την μετάνοια μέσα από την σημερινή
Ευαγγελική περικοπή.
Οι άνθρωποι, κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, δεν διακρίνονται ανάλογα με την αρετή ή την κακία τους, αλλά με βάση τη διάθεσή τους προς τη μετάνοια. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη μετάνοια ως την αποκήρυξη της αμαρτίας και τη στροφή του ανθρώπου προς την αρετή, η επάνοδος δηλαδή από το παρα φύση στο κατά φύση και από το διάβολο στο Θεό. Η μετάνοια δεν αποτελεί ένα ηθικό γεγονός, αλλά θα λέγαμε ένα γεγονός περισσότερο οντολογικό και υπαρξιακό, καθώς δεν ανάγεται στα πτωτικά επίπεδα της ψυχολογίας ή της κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά σε επίπεδα ανώτερα, αυτά της πνευματικότητας και της εν Χριστώ ζωής.
«Ότι δει τους πιστεύοντας τω Κυρίω μετανοήσαι πρώτον, κατά το κήρυγμα Ιωάννου και αυτού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, χείρον γαρ των προ του Ευαγγελίου κατακριθέντων οι νυν μη μετανοούντες κατακρίνονται» μας αναφέρει ο Μ. Βασίλειος στα Ηθικά του παραπέμποντας στο κήρυγμα του Ιωάννου και του Κυρίου μας, θέτει ως πρώτο όρο τη μετάνοια, που οφείλει να έχει ο άνθρωπος για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Θεού. Εφόσον ο άνθρωπος αμαρτάνει καθημερινά οφείλει και να μετανοεί καθημερινά. Η μετάνοια λοιπόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την αποδοχή της Θείας Χάριτος αλλά και για την διατήρηση ή την ανάκτησή της.
Γι αυτό εμείς οι πιστοί, οφείλουμε να έχουμε μια "εμμονή" όχι προς την αμαρτία αλλά προς την μετάνοια, όχι ως σιωπηλή παραδοχή ή ανοχή της αμαρτωλής ζωής αλλά ως συναίσθηση του μεγέθους της αμαρτίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.