Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ιερά Λειτουργικά Σκεύη και οι συμβολισμοί τους!


Αρτοφόριο


Ειδικό σκεύος, που βρίσκεται πάνω στην Aγία Τράπεζα και συμβολίζει τον θρόνο του Θεού. Μέσα φυλάσσεται o Αμνός (Σώμα Χριστού εμποτισμένο με Αίμα Χριστού), που αγιάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη και χρησιμοποιείται, για να μεταλαμβάνουν οι πιστοί σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν δεν είναι εύκολο να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία (π.χ. σοβαρά άρρωστοι, νήπια μετά το βάπτισμα κ.λπ.).




Άγιο Ποτήριο



Είναι από τα πρώτα λειτουργικά ιερά σκεύη, απαραίτητο για τη Θεία Κοινωνία. Συμβολίζει το ποτήριο του Μυστικού Δείπνου.





Άγιος Δίσκος ή Δισκάριο


Κυκλικός μεταλλικός δίσκος στον οποίο τοποθετούνται κατά την ακολουθία της Προσκομιδής ο Αμνός (άγιος άρτος) και οι μερίδες της Παναγίας, των Αγγέλων, των Αγίων και όλων των πιστών ζώντων και κεκοιμημένων. Συμβολίζει τη φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Χριστός.



Αστερίσκος


Αποτελείται από δύο μεταλλικά ημικυκλικά ελάσματα, ενωμένα σε σχήμα σταυρού. Τοποθετείται πάνω στον δίσκο, για να μην έρχεται σε επαφή το κάλυμμα με τον Άγιο Άρτο. Συμβολίζει τον αστέρα, που φάνηκε κατά τη γέννηση του Χριστού πάνω από τη φάτνη της Βηθλεέμ.


Λόγχη

Λειτουργικό σκεύος σε σχήμα λόγχης, την όποια χρησιμοποιεί ο ιερέας, για να βγάζει τον Αμνό από το πρόσφορο. Συμβολίζει τη λόγχη, με την οποία ένας στρατιώτης κέντησε την πλευρά του Χριστού από όπου έτρεξε αίμα και νερό.




Ζέον

Ειδικό δοχείο, που περιέχει ζεστό νερό, το οποίο ο ιερέας κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας χύνει στο Άγιο Ποτήριο. Συμβολίζει τη θερμότητα της πίστης μας και τη θερμότητα του Άγιου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας.



Λαβίδα

Είναι το κουταλάκι, με το όποιο ο ιερέας μεταδίδει στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Συμβολίζει τη Λαβίδα, με την οποία, στο όραμα της κλήσεως του προφήτη Ησαΐα, άγγελος Κυρίου πήρε αναμμένο κάρβουνο και καθάρισε τα χείλη του προφήτη. Εδώ ο νοερός άνθρακας είναι ο Χριστός, που καθαρίζει τις ψυχές από την αμαρτία.



Μούσα



Πολύ λεπτό σφουγγάρι, με τη βοήθεια του οποίου ο ιερέας μαζεύει τις μερίδες (των Αγίων, ζώντων και τεθνεώτων) και τους Μαργαρίτες (ψίχουλα του Άγιου Άρτου) από το άγιο δισκάριο, καθώς και ότι από αυτά έπεσε στο αντιμήνσιο, και τα ρίχνει στο Άγιο Ποτήριο.


Το αντιμήνσιο

Είναι και αυτό τετράγωνο ή ορθογώνιο ύφασμα, στο όποιο εικονίζεται η ταφή του Χριστού. Καθιερώνεται κατά τα εγκαίνια του ναού από τον Επίσκοπο, ο όποιος βάζει σ' αυτό την υπογραφή του ως δείγμα εγκυρότητας. Απλώνεται στην Αγία Τράπεζα για την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, φέρει λείψανα Άγιων και έτσι μπορεί και αντικαθιστά πλήρως την Αγία Τράπεζα σε χώρους εκτός του ναού αλλά και σε ναούς, όπου η Αγία Τράπεζα δεν έχει ακόμη καθαγιαστεί.


Αέρας

Είναι τετράγωνο ή ορθογώνιο ύφασμα με το όποιο καλύπτονται το Άγιο Δισκάριο και το Άγιο Ποτήριο την ώρα της προσκομιδής, αλλά και μετά τη Μεγάλη Είσοδο, όταν τα Τίμια Δώρα τοποθετηθούν πάνω στην Άγια Τράπεζα. Αυτή η κάλυψη συμβολίζει την πέτρα, με την όποια έκλεισαν τον τάφο του Χριστού. Στη Μεγάλη Είσοδο ο λειτουργός φέρει τον αέρα στους ώμους του. Κατά την ώρα της απαγγελίας του Συμβόλου της Πίστεως ο ιερέας ανακινεί τον αέρα πάνω από τα Τίμια Δώρα. Όταν της Θείας Ευχαριστίας προΐσταται Αρχιερέας, τον αέρα ανακινούν οι συλλειτουργούντες ιερείς πάνω από την κεφαλή του Αρχιερέα.


Μάκτρον

Ειδικό ύφασμα σαν μαντίλι, χρώματος κόκκινου. 
Χρησιμοποιείται κατά τη Θεία Κοινωνία των πιστών. Ο ιερέας κρατά με τη μια άκρη του το Άγιο Ποτήρια και η άλλη άκρη τοποθετείται κάτω από το πιγούνι αυτών που κοινωνούν. Όταν χρειαστεί, τα μάκτρα πλένονται πολύ προσεκτικά και με ευλάβεια σε σκεύη καινούρια, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο γι' αυτό τον σκοπό. Το υπόλειμμα του νερού, ρίπτεται στο χωνευτήριο, που υπάρχει σε κάθε ναό, γιατί εκεί ρίπτεται το περιεχόμενο της κολυμβήθρας μετά τη βάπτιση.

Θυμιατό


Μεταλλικό σκεύος, ειδικό, για να θυμιατίζει ο ιερέας στον ναό. Αποτελείται από δύο μέρη. Το πάνω μέρος έχει τέσσερις αλυσίδες με δώδεκα κουδουνάκια. Το κάτω μέρος είναι ένα μικρό δοχείο, μέσα στο όποιο ανάβουμε καρβουνάκια και πάνω σ' αυτά βάζουμε θυμίαμα. Όπως το θυμίαμα ανεβαίνει προς τα πάνω, έτσι και η προσευχή μας θερμή πρέπει να ανεβαίνει προς τα πάνω για να τη δέχεται ο Θεός. Οι τέσσερεις αλυσίδες συμβολίζουν τους 4 Ευαγγελιστές και τα 12 κουδουνάκια τους 12 Αποστόλους.


Σταυρός


Είναι το σημαντικότερο σύμβολο της πίστης μας και φανερώνει τον εσταυρωμένο Χριστό. Στη Θεία Λειτουργία τον χρησιμοποιεί ο Επίσκοπος, για να ευλογεί τους πιστούς. Ο Σταυρός, πέρα από το σύμβολο θυσίας, είναι και τρόπαιο νίκης κατά του θανάτου.



Εξαπτέρυγα

Μεταλλικοί δίσκοι, πάνω στους όποιους υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις αγγέλων με έξι φτερά. Συνήθως τοποθετούνται πίσω από την Αγία Τράπεζα και χρησιμοποιούνται μαζί με τον σταυρό και δυο λαμπάδες κατά τη Μεγάλη Είσοδο στη Θεία Λειτουργία. Συμβολίζουν τους αγίους αγγέλους, οι όποιοι αοράτως είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.



Δικηροτρίκηρα


Τα δίκηρα (2 κεριά) συμβολίζουν τις δύο φύσεις του Χριστού. Τα τρίκηρα (3 κεριά) συμβολίζουν τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Το φώς των κεριών συμβολίζει τον Χριστό, που είναι το αληθινό φως. Αυτόν πρέπει να μιμείται ο επίσκοπος και προς Αυτόν να οδηγεί το ποίμνιο του. Με τα δικηροτρίκηρα ο επίσκοπος ευλογεί τον λαό κατά τη Θεία Λειτουργία.



Πηγή: http://www.orthmad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.