Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μελίσματα Ψαλτικής (ια')

Κυριακή ΙΣΤ΄ Ματθαίου
Ήχος Γ´, Εωθινό Γ'

"Πως μη θαυμάσωμεν..."
Δογματικό Θεοτοκίο της Οκτωήχου.
Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου. Ήχος γ΄
Ζωντανή ηχογράφηση από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου.
Ψάλλει ο Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου 
κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου


"Εις το μνήμα σε..."
Στιχηρό Ιδιόμελο των Αίνων της Οκτωήχου. 
Μέλος Γρηγορίου Στάθη, Ήχος γ΄.
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ιλισίων και Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Γρηγόριος Αναστασίου.


Εωθινό Γ΄
Μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου, Ήχος γ΄.
Ψάλλει ο Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. και Πρωτοψάλτης 
του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού 
κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου.


Χερουβικό
Μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου 
(Διασκευή Θρασύβουλου Στανίτσα). Ήχος γ΄
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών του αείμνηστου Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλου Στανίτσα, όπως κυκλοφόρησε από το δίσκο του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας το 1977.


Σημείωση: Το κείμενο είναι ελαφρώς επεξεργασμένο, γι' αυτό και ανέβηκε από την παρτιτούρα της ηχογράφησης και όχι από κάποιο κλασικό βιβλίο. Αν και από την παρτιτούρα που είχα στα χέρια μου απουσίαζε ο πρόλογος, προφανώς θα πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το δίσκο του Πέτρου Μπερεκέτου, στον πρόλογο του μουσικού κειμένου του οποίου ο εκδότης καθηγητής κ. Γρηγόριος Στάθης σημειώνει ότι «η γραφή των κειμένων μετά τινος διορθώσεως επί το γλαφυρώτερον εγένετο υπό του κ. Θρασ. Στανίτσα». Πάντως, η επεξεργασία αυτή είναι εν μέρει διαφορετική από αυτή που σώζεται καλλιγραφημένη από τη γραφίδα του Άρχοντα.

Ιστορία της ηχογράφησης:
Ο κ. Νικόλαος Γιάννου, που συμμετείχε στην παρούσα ηχογράφηση, μας πληροφορεί για το "παρασκήνιο" της εγγραφής του Χερουβικού (από την ιστοσελίδα http://analogion.com/forum/showpost.p...

«Μετά την παρουσίαση στην αίθουσα του Παρνασσού της συναυλίας με μέλη του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, επιλέχτηκαν τα μέλη του χορού που θα πηγαίναμε (κι εγώ μέσα) στο studio της Columbia για την έκδοση των δίσκων. 

Πήγαμε λοιπόν στο studio και αρχίσαμε την ηχογράφηση. 

Όταν φτάσαμε στο Χερουβικό του γ' ήχου τη θέση «ύμνον» οι ψάλλοντες το μέλος δεν μπορούσαν να πουν σωστά τις εναλλαγές του χρωματικού με το διατονικό.... διακοπή στη διακοπή... Ο κ. Γρηγόριος Στάθης από το κοντρόλ έλεγε «Προσπαθήστε ρε παιδιά...»

Νευρίασε ο δάσκαλος και του είπε έντονα: «Έλα να τους το μάθεις εσύ!!!» και άνοιξε την πόρτα, βγήκε στο διάδρομο και άναψε τσιγάρο, ενώ ο κ. Στάθης ήρθε κοντά μας και έβαζε έναν - έναν να ψάλλει την επίμαχη θέση, μα δεν περπατούσε. 

Βγήκα τότε και πήγα στο δάσκαλο, που μου είπε: «Κολλήσαμε!» .

«Νομίζω πως μπορούμε να ξεκολλήσουμε...» του είπα. 

«Δάσκαλε, η θέση αυτή είναι μελωδικότατη! Να την πείτε μονωδία εσείς, για να ξεκολλήσουμε!» 

«Δίκιο έχεις, μου είπε, πάμε μέσα...» Όπερ και εγένετο....»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.