Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

(Νέα κυκλοφορία) Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική"

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο από την Επίκουρο Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. κ. Μαρία Αλεξάνδρου με τίτλο "Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική", του εκδοτικού οίκου University Studio Press.

Η παρούσα έκδοση απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει σε μια πρώτη επιστημονική επαφή με το βυζαντινό και μεταβυζαντινό μουσικό πολιτισμό. Σκοπό έχει να βοηθήσει τον αναγνώστη να αποκτήσει με ευχάριστο τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σταθερές βασικές γνώσεις πάνω στους κυριότερους θεματικούς κύκλους της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Προκειμένου η έκδοση να είναι προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους, η μελέτη της δεν προϋποθέτει γνώσεις της βυζαντινής παρασημαντικής. Ωστόσο συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα ποιητικά κείμενα, αλλά και τα μουσικά κείμενα των κομματιών που παρουσιάζονται. 
Η ύλη του βιβλίου κατανέμεται στους εξής θεματικούς κύκλους, προσκαλώντας τους αναγνώστες στη συνδυαστική μελέτη: 
1. Βυζαντινός πολιτισμός. 
2. Βυζαντινή μουσικολογία. 
3. Ο χωροχρόνος της ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής. 
4. Στοιχεία υμνολογίας. 
5. Μουσική θεωρία στο Βυζάντιο, η οκταηχία και η βυζαντινή παρασημαντική.
6. Η βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη εκκλησιαστική μελοποίηση. 
7. Περί της κοσμικής μουσικής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. 

Η έκδοση περιλαμβάνει διάφορα βοηθητικά στοιχεία προς αξιοποίηση από τον σπουδαστή για συνδυαστική μελέτη ανάλογα με το επίπεδο κατάρτισής του: Α΄ Περιλήψεις. Β΄ Επιλογή πηγών. Γ΄ Κατάλογος μουσικών παραδειγμάτων. Δ΄ Εξειδικευμένες μελέτες πηγών. Ε΄ Μνημοτεχνικές έγχρωμες καρτέλες (CD). ΣΤ΄ Επιστημονική συνέπεια και δεοντολογία – Ασκήσεις επιστημονικής συγγραφής. Ζ΄ Συνοπτικός ιστορικός πίνακας. Η΄ Τεκμηρίωση εικόνων. 
Το βιβλίο είναι το 5ο της σειράς Βιβλιοθήκη Μουσικολογίας. 

Αριθμός σελίδων: 426

Τιμή βιβλίου: 60€ 

Για ηλεκτρονική παραγγελία: http://www.universitystudiopress.gr/intro.htm

2 σχόλια:

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.