Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Μελίσματα Ψαλτικής (ροη΄) Μέλη Μαθηματαρίου, (Εις τους Αγίους Αποστόλους) (8)

Μελίσματα Ψαλτικής
Μέλη Μαθηματαρίου
α) Όταν ενδύεται ο Αρχιερεύς
β) Εις τους Αγίους Αποστόλους


α) "Άνωθεν οι Προφήται...". Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Όταν ενδύεται ο Αρχιερεύς, μάθημα μελοποιηθέν παρά Ιωάννου Μαΐστορος του Κουκουζέλους, Ήχος Βαρύς. Ψάλλει ο Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Διονύσιος Θανασούλης.
β) "Μακάριον σε, το γλυκύτατον στόμα Χριστού του Θεού..". Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη κθ΄ Ιουνίου εις τους Αγίους Αποστόλους. Μέλος Μανουήλ του Χρυσάφου, Ήχος Δ΄ Άγια. Ψάλλει Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρωτοψάλτης του  Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού Σπατων Αθανάσιος Βουρλής.
 
α) Οι παραπάνω ηχογραφήσεις των μαθημάτων  προέρχονται από το έργο «Μαθηματάριον: Ερμηνευτική και Μουσικολογική Σπουδή, Αθήναι 2017», σε επιμέλεια και συντονισμό του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, και υπάρχει δημοσιευμένη ΕΔΩ.

β) Τόσο η εικόνα του εξωφύλλου, που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, όσο και το μουσικό κείμενο του μαθήματος προέρχονται από την επανέκδοση του γ΄ τόμου της Πανδέκτης (Κωνσταντινούπολη, 1851), η οποία έγινε με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου στο πλαίσιο του ως άνω ψαλτικομουσικολογικού έργου και έλαβε τον τίτλο «Μαθηματάριον, ήτοι ανθολογία των μεγίστων μαθημάτων πάσης της εκκλησιαστικής ενιαυσίου ακολουθίας. Ακριβής μετατύπωσις της πατριαρχικής εκδόσεως του 1851, Αθήναι 2017». Ευχαριστούμε θερμώς τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο για την χορήγηση της άδειας να δημοσιεύσουμε το παραπάνω υλικό (εξώφυλλο, μουσικό κείμενο, ηχογράφηση) με την μορφή μαγνητοσκοπίου, καθώς και τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρωτοψάλτη του  Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού Σπατων Αθανάσιο Βουρλή για την προσωπική του ηχογράφηση.


 "Άνωθεν οι Προφήται..."
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Όταν ενδύεται ο Αρχιερεύς, μάθημα μελοποιηθέν παρά Ιωάννου Μαΐστορος του Κουκουζέλους, Ήχος Βαρύς. 
 Ψάλλει ο Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού 
Διονύσιος Θανασούλης.


 "Μακάριον σε, το γλυκύτατον στόμα Χριστού του Θεού.."
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Τη κθ΄ Ιουνίου εις τους Αγίους Αποστόλους. 
Μέλος Μανουήλ του Χρυσάφου, Ήχος Δ΄ Άγια. 
Ψάλλει Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών 
και Πρωτοψάλτης του  Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού Σπατων 
Αθανάσιος Βουρλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.