Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Μελίσματα Ψαλτικής (ρπδ΄) Μέλη Μαθηματαρίου, (Εις την Μεταμόρφωσιν του Σωτήρος) (9)

Μελίσματα Ψαλτικής
Μέλη Μαθηματαρίου
α) Όταν ενδύεται ο Αρχιερέας
β) Εις την Μεταμόρφωσιν τού Σωτήρος


α) "Περίζωσαι την ρομφαίαν σου..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Όταν ενδύεται ο Aρχιερεύς, εκ του ψαλμού του πολυελέου της Θεοτόκου. Μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, Ήχος Βαρύς. Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης.

β) "Παρέλαβεν ο Χριστός..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη στ΄ Αυγούστου, εις την εορτήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μέλος Μπαλασίου Ιερέως, Ήχος Πλ. δ΄. Ψάλλουν οι π. Δαμασκηνός & π. Θεοδόσιος Νεοσκητιώτες.

Σημειώσεις:
α) Οι παραπάνω ηχογραφήσεις των μαθημάτων  προέρχονται από το έργο «Μαθηματάριον: Ερμηνευτική και Μουσικολογική Σπουδή, Αθήναι 2017», σε επιμέλεια και συντονισμό του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, και υπάρχει δημοσιευμένη ΕΔΩ.

β) Τόσο η εικόνα του εξωφύλλου, που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, όσο και το μουσικό κείμενο του μαθήματος προέρχονται από την επανέκδοση του γ΄ τόμου της Πανδέκτης (Κωνσταντινούπολη, 1851), η οποία έγινε με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου στο πλαίσιο του ως άνω ψαλτικομουσικολογικού έργου και έλαβε τον τίτλο «Μαθηματάριον, ήτοι ανθολογία των μεγίστων μαθημάτων πάσης της εκκλησιαστικής ενιαυσίου ακολουθίας. Ακριβής μετατύπωσις της πατριαρχικής εκδόσεως του 1851, Αθήναι 2017». Ευχαριστούμε θερμώς τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο για την χορήγηση της άδειας να δημοσιεύσουμε το παραπάνω υλικό (εξώφυλλο, μουσικό κείμενο, ηχογράφησεις) με την μορφή μαγνητοσκοπίου.
 
 "Περίζωσαι την ρομφαίαν σου..." 
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Όταν ενδύεται ο Aρχιερεύς, εκ του ψαλμού του πολυελέου της Θεοτόκου. 
Μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, Ήχος Βαρύς.
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως
Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης.

"Παρέλαβεν ο Χριστός..." 
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Τη στ΄ Αυγούστου, εις την εορτήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 
Μέλος Μπαλασίου Ιερέως, Ήχος Πλ. δ΄. 
Ψάλλουν οι π. Δαμασκηνός & π. Θεοδόσιος Νεοσκητιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.