Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Μελίσματα Ψαλτικής (ρϞθ΄) Μέλη Μαθηματαρίου (Εις την Θεοτόκο και τους Ταξιάρχες) (10)

Μελίσματα Ψαλτικής
Μέλη Μαθηματαρίου
α) Εις κάθε Θεομητορικήν εορτήν 
β) Εις τους Ταξιάρχες


α) "Δέσποινα πρόσδεξαι...". Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Θεοτοκίον όπερ ψάλλεται εις κάθε Θεομητορικήν εορτήν. Μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου, Ήχος Δ΄ Άγια. Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών "Ηδύμελον" υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Ιωάννου Τσάμη.
β) "Τη μεσιτεία σου λυτρούμενος..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Τη η΄ Νοεμβρίου εις τους Ταξιάρχας. Μέλος Κωνσταντίνου του Μανουργά, Ήχος Πλ. α΄. Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Κάτω Πατησίων Χαραλάμπης Συμεωνίδης. 
Σημειώσεις: 
α) Οι παραπάνω ηχογραφήσεις των μαθημάτων  προέρχονται από το έργο «Μαθηματάριον: Ερμηνευτική και Μουσικολογική Σπουδή, Αθήναι 2017», σε επιμέλεια και συντονισμό του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, και υπάρχει δημοσιευμένη ΕΔΩ.
β) Τόσο η εικόνα του εξωφύλλου, που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, όσο και το μουσικό κείμενο του μαθήματος προέρχονται από την επανέκδοση του γ΄ τόμου της Πανδέκτης (Κωνσταντινούπολη, 1851), η οποία έγινε με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου στο πλαίσιο του ως άνω ψαλτικομουσικολογικού έργου και έλαβε τον τίτλο «Μαθηματάριον, ήτοι ανθολογία των μεγίστων μαθημάτων πάσης της εκκλησιαστικής ενιαυσίου ακολουθίας. Ακριβής μετατύπωσις της πατριαρχικής εκδόσεως του 1851, Αθήναι 2017». Ευχαριστούμε θερμώς τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο για την χορήγηση της άδειας να δημοσιεύσουμε το παραπάνω υλικό (εξώφυλλο, μουσικό κείμενο, ηχογραφήσεις) με την μορφή μαγνητοσκοπίου.
 "Δέσποινα πρόσδεξαι..."
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Θεοτοκίον όπερ ψάλλεται εις κάθε Θεομητορικήν εορτήν. 
Μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου, Ήχος Δ΄ Άγια. 
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών "Ηδύμελον"  
υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Ιωάννου Τσάμη. "Τη μεσιτεία σου λυτρούμενος..." 
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Τη η΄ Νοεμβρίου εις τους Ταξιάρχας. 
Μέλος Κωνσταντίνου του Μανουργά, Ήχος Πλ. α΄. 
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Κάτω Πατησίων 
Χαραλάμπης Συμεωνίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.