Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Εις Μνημόσυνον αιώνιον! Εκδημία Άρχοντος Πρωτοψάλτου Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαου Ταλιαδώρου!

Σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 κοιμήθηκε σε ηλικία 95 ετών, ο Άρχων Πρωτοψάλτης τής Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαος Ταλιαδώρος, ο οποίος διακόνησε για 67 συναπτά έτη το Αναλογίο τού Ιερού Καθεδρικού Ναού τής τού Θεού Σοφίας πόλεως Θεσσαλονίκης!

Η εξόδιος θα ψάλει αύριο στα Νεα Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης. Την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπήσει ο Πρωτοσύγκελλος Αχριμ. Ιάκωβος Αθανασίου και το Οικουμενικό Πατριάρχη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο τού τελευταίου των Μεγάλων Πρωτοψαλτών, του "Λέοντα" της Ψαλτικής Τέχνης όπως τον αποκαλούσαν!

Γεννήθηκε (1926) στη Θεσσαλονίκη (η καταγωγή του είναι από την Κόνιτσα της Ηπείρου). Πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και για εξήντα οκτώ χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-2020). Έφερε το οφφίκιο του "Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως". Είχε διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό).

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρουσιάζεται η σύγχρονη συνθετική - εκδοτική του δραστηριότητα. Τα σπουδαιότερα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί είναι: το "Πρότυπον Αναστασιματάριον" (Θεσ/κη 1976, 2η έκδοση "βελτιωμένη", Θεσ/κη 2001) η "Επίτομος Λειτουργία" (Θεσ/κη 1972, 5η έκδοση 2003 "βελτιωμένη μετά προσθήκης νέων μαθημάτων", Θεσ/κη 2003) το "Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών του όλου Ενιαυτού Αργό και Σύντομο" (Θεσ/κη 1994) το "Τριώδιον περιέχον Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής" (Θεσ/κη 2000) "Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς" (Θεσ/κη 1998) "O Ακάθιστος Ύμνος" (Θεσ/κη, 3η έκδοση "βελτιωμένη", Θεσ/κη 2004). Πλουσιότατη παρουσιάζεται επίσης και η δισκο-κασετογραφική του δραστηριότητα, με Δίσκους (LP) (Μ. Εβδομάδας, Θ. Λειτουργίας, Μέλη Αναστάσιμα), Κασέτες (Δωδεκαημέρου, Πάσχα, Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου, Ύμνοι Θεοτόκου, Θεοτόκε Παρθένε Μπερεκέτη, κ.ά.) και συγχρόνως ψηφιακούς (CD) (Δωδεκαημέρου, Μ. Εβδομάδας, Παρακλητικού Κανόνα, Παναγίας Σουμελιώτισσας, Εσπερινού και Θ. Λειτουργίας Μεταμορφώσεως, Νεκρωσίμου Ακολουθίας, Oρατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου, κ.ά.). Εδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερμηνείες του σε Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτη και Δανιήλ πρωτοψάλτου (στη σειρά "Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής", Σώμα Δεύτερο, CD 10o). O Χαρίλαος Ταλιαδώρος παραμένει ένας από τους πιο ενεργούς ιδιοπρόσωπους σύγχρονους ψάλτες του καθαυτό Ελλαδικού, και ειδικότερα του Βορειο-Ελλαδικού χώρου.

Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να τον κατατάξει
στους υμνωδούς του ουράνιου Χορού!

Καλό ταξίδι Δάσκαλε τής Ψαλτικής Τέχνης και σ ευχαριστούμε για όσα προσέφερες!


Το τελευταίο Χερουβικό που έψαλλε σχεδόν ακριβώς πριν ένα χρόνο 
(12.01.2020)



Ο Άρχων Υμνωδός τής Μ.τ.Χ.Ε. Αθανάσιος Βουγιουκλής μιλάει για τον εκλιπόντα 



Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα (5 εκπομπές) στον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη 
της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαο Ταλιαδώτο 
από την ραδιοφωνική εκπομπή "Ψαλτικές Περιηγήσεις"

Μέρος Α΄


Μέρος Β΄


Μέρος Γ΄


Μέρος Δ΄


Μέρος Ε΄





Πηγή Βιογραφικών στοιχείων: https://www.e-kere.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.