Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

(Μουσικό κείμενο) Τρισάγιον του Αποστόλου σε Ήχο Πλ. β΄. Μέλος Τριανταφύλλου Γεωργιάδου

Το Τρισάγιον του Αποστόλου σε Ήχο Πλ. β΄. Το Μέλος είναι του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. (Τοποτηρητής) Τριανταφύλλου Γεωργιάδου (1925-1926)

Το κείμενο είναι εκ του Μουσικού βιβλίου "Κήπος Χαρίτων", Τόμος Δεύτερος, Μέρος Τρίτο, Τριανταφύλλου Γεωργιάδου, Αθήναι 1973.

Download σε μορφή pdf ΕΔΩ






Γεωργιάδης Τριαντάφυλλος, (Άκσαζ Κυζίκου 1865 - Κων/πολις 1934):
Θεωρητικός, Πρωτοψάλτης και μελοποιός της Βυζαντινής Μουσικής. Υπήρξε μαθητής του Κυριάκου Ιωάννου (του επωνομαζόμενου «Καλογήρου»). Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και υπήρξε επίσης μαθητής-κανονάρχης των Γ. Ραιδεστηνού, και Κων/νου Φωκαέως. Χρημάτισε ψάλτης και μουσ/δάσκαλος στην Κων/πολη και σε πόλεις της Μ. Ασίας (ακολουθώντας ως γραμματεύς τον ευεργέτη του επίσκοπο Λεόντιο Σιδηρόπουλο). Όταν ο Λεόντιος παραιτήθηκε, ο Γεωργιάδης εγκαταστάθηκε ως πρωτοψάλτης στην Τραπεζούντα (όπου δίδαξε εκκλ. μουσική και υμνωδία, αλλά και μουσική και ωδική στα περιώνυμα εκπαιδευτήρια του Φροντιστηρίου και του Παρθεναγωγείου Τραπεζούντος). Εκεί ίδρυσε και χορωδία για την εκτέλεση ελλ. δημοτικών και άλλων τραγουδιών. Αργότερα, στην Κων/πολη (από το 1922), δίδαξε μελοποιΐα και ορθογραφία της βυζ. παρασημαντικής στην Πατριαρχική Μουσική Σχολή. Υπήρξε επίσης πρωτοψάλτης, βιβλιοθηκάριος των Πατριαρχείων (από το 1925) και γραμματέας του περιοδικού "Ορθοδοξία". Περισυνέλεξε και κατέγραψε με βυζαντινή παρασημαντική δημοτικά τραγούδια (νησιώτικα και ποντιακά) και την ανέκδοτη "Ακολουθία του Ενιαυτού". Ορισμένα από τα δημοτικά του είναι δημοσιευμένα στη «Φόρμιγγα». Επίσης δημοσίευσε μελέτη για την ελλ. εκκλ. μουσική ("Ορθοδοξία"1929). Έγραψε "Ειρμολόγιον των Καταβασιών", "Μηνολόγιον", "Πεντηκοστάριον", "Τριώδιον", κ.ά. Τα εκκλησιαστικά άσματά του εκδόθηκαν (το 1973-74) από τους γιους του (σεβ. Μάξιμο Λαοδικείας και Κρίτωνα Γεωργιάδη) σε 6 τόμους με τίτλο "Κήπος Χαρίτων". To 1974, εκδόθηκε (επίσης ως opus post...) το αξιόλογο πόνημά του "Εθνική Μούσα. Συλλογή δημωδών ασμάτων. Τραγούδια του Πόντου", στο οποίο (με επιμέλεια του Οδ. Λαμψίδου) βασίστηκε σχετικός δίσκος με 10 ποντιακά τραγούδια ερμηνευμένα από τη βυζ. χορωδία του Γ. Κακουλίδη. Στους μαθητές του:ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, κ.ά.
Πηγή: http://thesaurus.iema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.