Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (ριδ΄) Το Μεσώδιο Κάθισμα του Όρθρου της εορτής της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου! Από τον Θεολόγο και Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Ρόκα

Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
υπ. Δρος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α

Η ερχόμενη Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα - εορτή για την Ορθόδοξο Εκκλησία διότι εορτάζεται η σύλληψη του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού (Προδρόμου). Έτσι λοιπόν μας δίδεται η αφορμή να εξετάσουμε πως διατυπώνεται ολόκληρη η ευαγγελική διήγηση του κατά Λουκάν ευαγγελίου που αναφέρεται στα περιστατικά της Συλλήψεως του Προφήτου (Λκ. 1,5-23), μέσα από έναν υπέροχο ύμνο και μάλιστα το μεσώδιο Κάθισμα της Ακολουθίας του Όρθρου της εορτής. 

"Θυμιῶντι ἐν ναῷ, τῷ Ζαχαρίᾳ Ἱερεῖ, Γαβριὴλ ἐξ οὐρανοῦ, ἐπέστη λέγων πρὸς αὐτον· Ὅτι ἐν γήρᾳ σου ἕξεις καρπὸν εὐκλεῆ. Καὶ στείρωσις ἡ πρίν, τῆς Ἐλισάβετ νυνί, λυθήσεται εὐθύς, καὶ ἀκαρπία γονῆς, καὶ συλλαβοῦσα τέξεται τὸν κήρυκα, τοῦ Ἰησοῦ τε καὶ Πρόδρομον. Αὐτῶν πρεσβείαις, Σωτὴρ τοῦ κόσμου, σῶσον τάς ψυχὰς ἡμῶν".


Μας αναφέρει λοιπόν ο υμνωδός οτι και ο ιερός ευαγγελιστής πως ενώ ο ιερέας Ζαχαρίας θυμίαζε στο Ναό των Ιεροσολύμων άκουσε τη φωνή του αγγέλου να του αναγγέλλει πως η μέχρι πρότινος στείρα γυναίκα του θα γεννούσε παιδί (Λκ. 1,5-14). Όμως επειδή η γυναίκα του ήταν προχωρημένης ηλικίας και ήταν σχετικά αδύνατο να συμβεί αυτό που του ανήγγειλε ο άγγελος ο Ζαχαρίας έδειξε δυσπιστία με αποτέλεσμα να παραμείνει βουβός μέχρι την ημέρα της γεννήσεως του παιδιού και η βουβαμάρα αυτή θα αποτελούσε σημείο αληθείας των λεγομένων του αγγέλου (Λκ. 1,18-23).

Στο πρόσωπο του συλληφθέντος από την Ελισάβετ Ιωάννου του Προδρόμου, η Ορθόδοξος Εκκλησία βλέπει το επιστέγασμα και το αποκορύφωμα όλων των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προφήτευσαν την έλευση του Μεσσία Χριστού. Όμως ο Μέγας αυτός προφήτης είναι ο μόνος των προφητών που αξιώθηκε να δει τον αναμενόμενο Μεσσία και μάλιστα να τον βαπτίσει στον Ιορδάνη ποταμό παρακινώντας τους μαθητές του να πάψουν να ακολουθούν εκείνον και να ακολουθούν τον Ιησού Χριστό.

Γι΄ αυτό το λόγο η Εκκλησία αποδίδει σημαντική τιμή στο πρόσωπο αυτού του προφήτου, τον οποίο μνημονεύει με ιδιαίτερη μέριμνα ο ευαγγελιστής Λουκάς και μάλιστα παρατηρούμε στην υμνολογία της Εκκλησίας πως οι εορτές του Τιμίου Προδρόμου κρατούν δυο ημέρες και όχι μια όπως των λοιπών Αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.