Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μελίσματα Ψαλτικής! (ρξστ΄) Μέλη Μαθηματαρίου, (Εις την Λαμπροφόρον Ανάστασιν!) (6)

Μελίσματα Ψαλτικής
Μέλη Μαθηματαρίου
Εις την Λαμπροφόρον Ανάστασιν

 Τῇ ἁγίᾳ καὶ μεγάλῃ Κυριακῇ τοῦ Πάσχα, αὐτὴν τὴν ζωηφόρον Ἀνάστασιν ἑορτάζομεν τοῦ Κυρίου, καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.


Περιεχόμενα Αναρτήσεως:
α) "Χριστός Ανέστη..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Εις την λαμπροφόρον Ανάστασιν. Μέλος Μανουήλ Χρυσάφου του Νέου, Ήχος Πρώτος. Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών "Οι Κρήτες Μαΐστορες" υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. Αντωνίου Πλαΐτη. Μονοφωνάρηδες με σειρά ερμηνείας
Απήχημα:  Χρήστος Τσακίρογλου. Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Άνω Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης.

1η Μονωδία: Χριστόφορος Αλεβιζάκης. Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καμαριανής Ηρακλείου Κρήτης.

2η Μονωδία: Κωνσταντίνος Πλαΐτης. Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μασταμπά Ηρακλείου Κρήτης.

3η Μονωδία: Χαράλαμπος Τσερκέζης. Λαμπαδάριος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης.

4η Μονωδία: Χαράλαμπος Ρανούτσος. Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου λιμένος Ηρακλείου Κρήτης.


β) "Ο Άγγελος εβόα..." Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. Εις την λαμπροφόρον Ανάστασιν. Μέλος Μπαλασίου Ιερέως, Ήχος Πρώτος. Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Δήμος Παπατζαλάκης. 
  
Σημειώσεις:
α) Οι παραπάνω ηχογραφήσεις των μαθημάτων προέρχονται από το έργο «Μαθηματάριον: Ερμηνευτική και Μουσικολογική Σπουδή, Αθήναι 2017», σε επιμέλεια και συντονισμό του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, και υπάρχει δημοσιευμένη ΕΔΩ.

β) Τόσο η εικόνα του εξωφύλλου, που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, όσο και το μουσικό κείμενο του προέρχονται από την επανέκδοση του γ΄ τόμου της Πανδέκτης (Κωνσταντινούπολη, 1851), η οποία έγινε με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου στο πλαίσιο του ως άνω ψαλτικομουσικολογικού έργου και έλαβε τον τίτλο «Μαθηματάριον, ήτοι ανθολογία των μεγίστων μαθημάτων πάσης της εκκλησιαστικής ενιαυσίου ακολουθίας. Ακριβής μετατύπωσις της πατριαρχικής εκδόσεως του 1851, Αθήναι 2017». Ευχαριστούμε θερμώς τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο για την χορήγηση της άδειας να δημοσιεύσουμε το παραπάνω υλικό (εξώφυλλο, μουσικό κείμενο, ηχογράφηση), καθώς και τον κ. Δήμο Παπατζαλάκη για την προσωπική του ηχογράφηση.

 "Χριστός Ανέστη..."  
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Εις την λαμπροφόρον Ανάστασιν. 
Μέλος Μανουήλ Χρυσάφου του Νέου, Ήχος Πρώτος. 
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών "Οι Κρήτες Μαΐστορες" 
 υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. Αντωνίου Πλαΐτη.


"Ο Άγγελος εβόα..."  
Μέγιστο μάθημα εκ του Μαθηματαρίου. 
Εις την λαμπροφόρον Ανάστασιν. 
Μέλος Μπαλασίου Ιερέως, Ήχος Πρώτος. 
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Δήμος Παπατζαλάκης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.