Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Κυριακάτικοι Στοχασμοί! (του Στέφανου Χωριανόπουλου)

17.01.2016

Κυριακή ΙΒ' Λουκά
(Αγίου Αντωνίου)

Στέφανου Χωριανόπουλου
Θεολόγου


Κατά τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, η Εκκλησία ήταν ένας χώρος όπου μέσα σε αυτόν οι Χριστιανοί μπορούσαν να εκφράζονται ελεύθερα. Και η έκφρασή τους αυτή δεν έμενε μόνο στα λόγια και τους λογισμούς, αλλά και στην ίδια τους τη ζωή. Με το πέρασμα του χρόνου και για διάφορους λόγους, τα μέλη της Εκκλησίας έχασαν αυτή τους τη δυνατότητα, η οποία μετέπειτα πέρασε στο χώρο του πανεπιστημίου, όπου εκεί βρήκαν πάλι οι άνθρωποι έναν τρόπο ελεύθερης έκφρασης.


Ο Άγιος Αντώνιος, που εορτάζουμε σήμερα, ουδέποτε φοβήθηκε, όχι μόνο να πει την άποψή του, αλλά και να ζήσει διαφορετικά από τα δεδομένα της τότε εποχής. Αυτή η ελευθερία του, χωρίς να το επιδιώξει, έγινε αφορμή να του αποδωθεί το επίθετο "Μέγας" από τους Πατέρες, γιατί πολύ απλά, παρά το γεγονός ότι ζούσε μόνος του στην έρημο, ακόμα και σε περίοδο διωγμών, πάντα εξέφραζε ελεύθερα την άποψή του, σύμφωνα με το Πνεύμα της Εκκλησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.