Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

"Εκ των αγράφων της Ψαλτικής του Θρασυβούλου Στανίτσα"

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική εισήγηση του Πρωτοψάλτου και Χοράρχου του Βυζαντινού Χορού "Εργαστήρι Ψαλτικής" κ. Αθανασίου Παϊβανά, στο Δ' Διεθνές Συνέδριο "Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός", για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, που πραγματοποιήθηκε στις 10 - 13 Οκτωβρίου 2013 στην Παιανία Αττικής.
Αξίζει να την ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί!!!






Σημείωση: Ο Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς (www.paivanas.gr) γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίον διδάχθηκε σε ιδιαίτερα μαθήματα (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητού Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη. 

To 1983 πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απέσπασε τη μοναδική υποτροφία για σπουδές στο Ωδείο Αθηνών όπου και φοίτησε. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό Άριστα παμψηφεί (τάξη κ. Γ. Μαλαφή). Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και επί σειρά ετών κλασσικό τραγούδι στον καθηγητή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Ζερβάνο. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε χορωδός των χορωδιών, ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Υπήρξε εισηγητής στο 3ο και στο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (Μέγαρο Μουσικής 2006, αίθουσα «Παρνασσός» 2009). 

Το καλοκαίρι του 2009 και του 2010 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και επιπλέον χρημάτισε διευθυντής έργου για την εμπορική ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ευφυούς Δικτύου και του ADSL. 

Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Μαθηματικό) με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι κάτοχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Illinois, Η.Π.Α). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.