Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Υμνογραφικά - Ερμηνευτικά (Ϟα΄) Το Β΄ Αντίφωνο των Αναβαθμών του Βαρέως Ήχου! Από τον Θεολόγο και Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Ρόκα!

Το Β' Αντίφωνο των Αναβαθμών του βαρέως Ήχου

Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
Μ.Α. Ερμηνευτικής Θεολογίας



Στη σειρά της ερμηνείας των Αντιφώνων των Αναβαθμών ακολουθεί το δεύτερο Αντίφωνο των Αναβαθμών του βαρέως ήχου, το οποίο είναι το ακόλουθο:


"Ἐὰν μὴ Κύριος οἰκοδομήσῃ οἶκον τὸν τῆς ψυχῆς, μάτην κοπιῶμεν· 
πλὴν γὰρ αὐτοῦ, οὐ πρᾶξις, οὐ λόγος τελεῖται".


 "Τοῦ καρποῦ τῆς γαστρός, οἱ Ἅγιοι πνευματοκινήτως, 
ἀναβλαστοῦσι πατρῷα δόγματα υἱοθεσίας".

Δόξα... καὶ νῦν ...

"Ἁγίῳ Πνεύματι, τὰ σύμπαντα τὸ εἶναι ἔχει· πρὸ πάντων γὰρ Θεός, 
τῶν ὅλων κυριότης, φῶς ἀπρόσιτον, ζωὴ τῶν πάντων".

Ο πρώτος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου των Αναβαθμών του βαρέως ήχου αναφέρεται στην καλλιέργεια των αρετών της ψυχής, την οποία ο υμνωδός χαρακτηρίζει ως "οίκο". Όπως δεν αρκεί η ανοικοδόμηση μιας ωραίας εξωτερικά οικίας, αλλά απαιτείται η "επάνδρωση" με συνετούς, σώφρονες, αγαθούς και πιστούς στο Θεό ανθρώπους για να γεμίσει πλήρως η οικία, έτσι και με τον ίδιο τρόπο απαιτείται και η καλλιέργεια των αρετών ώστε να γεμίσει από αυτές η ψυχή του ανθρώπου.


Ο δεύτερος στίχος αναφέρεται στους αγίους ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται από το Άγιο Πνεύμα και λαμβάνουν θεία και άρρητα σπέρματα στην καρδιά τους από Εκείνο με αποτέλεσμα να κατευθύνονται σε υψηλές θεωρίες και θεοπρεπείς αντιλήψεις.

Ενώ ο τρίτος στίχος κάνει λόγο για την ιδιότητα που φέρει το Άγιο Πνεύμα αφ εαυτού να παρέχει τη ζωή σε όλα τα νοερά και αισθητά κτίσματα της δημιουργίας και να τα καθοδηγεί. Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι ένας απλός αυθέντης και εξουσιαστής των πάντων, αλλά απόλυτη κυριότητα, εξουσία και αυθεντία σε όλα τα κτίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.