Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

(Νέα κυκλοφορία) Αναστασιματάριον Ιωάννου, Μελωδούμενον, υπό Δημητρίου Νεραντζή!

Προ ολίγων ημερών κυκλοφόρησε το νέο πόνημα του Άρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δημητρίου Εμμ. Νεραντζή με τίτλο "Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου Βυζαντίου Μελωδούμενον"

"Μετά από επισταμένη και πολυετή έρευνα και με βάση την πολύχρονη εμπειρία μου στην Ψαλτική Τέχνη, ανέλαβα την εργώδη προσπάθεια να εξηγήσω στη Νέα Μέθοδο το τόσο μελωδικό Αναστασιματάριο του Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου, το οποίο ερμηνεύτηκε από τον Γρηγόριο Λαμπαδάριο και εκδόθηκε από τον Πέτρο Εφέσιο το 1820. Αυτό το θεμελιώδες έργο του Πέτρου, περιέπεσε στην αφάνεια λόγω του μετροφωνικού τρόπου εξήγησης και κατ' επέκτασιν της μελωδικής του ανεπάρκειας. Η παραπάνω εργασία πρόκειται να εκδοθεί παράλληλα με την παρούσα έκδοση.
Το 1864 ο τότε Λαμπαδάριος της Μεγάλης Εκκλησίας Ιωάννης Βυζάντιος εξέδωσε Αναστασιματάριο με την επιγραφή "...μελοποιηθέν παρά Πέτρου Λαμπαδαρίου Πελοποννησίου. Και ήδη επιδιορθωθέν μετά προσθήκης παρά Ιωάννου Λαμπαδαρίου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας...". Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε σε πλήθος εκδόσεως από τον ίδιο και αργότερα κατά κόρον από τούς απογόνους του και άλλους εκδότες μέχρι σήμερα. Αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο βιβλίο του είδους, τόσο μεταξύ των Ψαλτών, όσο και για διδασκαλία στα Ωδεία και στις Μουσικές Σχολές, αφού η χρήση του καθιερώθηκε με Νόμο του ελληνικού κράτους (Βασιλικό Διάταγμα ΦΕΚ 229/11.11.1957/τ. Α΄).
Στο Αναστασιματάριο του Ιωάννου, που είναι γραμμένο στη Νέα αναλυτική Μέθοδο,
αποτυπώνεται μόνο ο σκελετός της μελωδίας, ενώ αποκρύπτεται ο μελωδικός πλούτος που πηγάζει από την πολλαπλή ενέργεια των χαρακτήρων. Με λίγα λόγια, ο εκδότης Ιωάννης Λαμπαδάριος υιοθέτησε και αυτός το πνεύμα των Τριών Διδασκάλων: συνοπτική καταγραφή της μελωδίας, χωρίς την απαιτούμενη "Γραμματική", στην οποία θα ερμηνευόταν μελωδικά ακριβώς η ενέργεια του κάθε χαρακτήρα...".
(Από τα Προλεγόμενα του βιβλίου)

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός, να δίνει πάντοτε υγεία και δύναμη στον κ. Δημήτριο Νεραντζή, ώστε να συνεχίσει το έργο του και την προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη!

1 σχόλιο:

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.